eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Máthé Zoltán

Itt a kötelező oltás, szeptember 1-je a határnap

Csak szakorvosi véleménnyel mentesülhetnek az egészségügyben bármilyen jogviszonyban foglalkoztatottak a védőoltás felvétele alól.

Két hete jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány terjedése miatt szükséges újabb lépéseket, és ennek részeként azt is, hogy kötelezővé teszik a Covid elleni oltást az egészségügyi dolgozóknál. A Magyar Közlöny csütörtöki számban jelent meg a részletszabályokat is tartalmazó kormányrendelet.

Eszerint az első oltást szeptember 1-jéig kell felvenniük az érintetteknek, csak azok mentesülnek, akiknek szakorvosi véleménnyel alátámasztott egészségügyi felmentésük van. Nem hozható létre az egészségügyben semmilyen jogviszony, ha a dolgozó nem vette fel a védőoltások valamelyikét a következő területeken:

  • alapellátás
  • ügyeleti ellátás
  • járóbeteg-szakellátás
  • diagnosztika
  • fekvőbeteg-szakellátás
  • mentést igénylő ellátás
  • betegszállítás
  • bentlakásos szociális vagy gyermekvédelmi intézményben szervezett egészségügyi ellátás
  • fegyveres és rendvédelmi szervek egészségügyi ellátása (dolgozók és fogvatartottak alapellátása)
  • közvetlen lakossági gyógyszerellátás

Egyadagos oltás esetén szeptember 1-jéig kell lebonyolítani az oltást. A kétadagos oltásoknál az elsőt kell beadatni eddig az időpontig, a második adagét az oltást végző orvos jelöli ki. Ez a kötelezettség alól csak az mentesül, akinek erre orvosi szakvéleménnyel igazolt egészségügyi oka van.

A munkáltató felhívására az egészségügyi dolgozónak öt napon belül hitelt érdemlő módon igazolnia, hogy beoltották, de a Magyarországon jelenleg elfogadott oltóanyagok bármelyike alkalmas rá. Aki a felszólítást követően 15 napon belül nem mutatja be az oltási igazolást vagy a mentesítésről szóló szakorvosi véleményt, annak a foglalkoztatotti jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal meg kell szüntetni. Ebben az esetben az elbocsátott dolgozót sem felmentési idő, sem felmondási idő, sem végkielégítés nem illeti meg.

A rendelet augusztus 1-jén lép hatályba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×