eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Novák Zita diplomás ápolónő oltáshoz előkészíti a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 26-án.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Ujhelyi István: a 3. oltással sokaknak egyszerűsödhetne az út Európába

Az Európai Bizottsághoz fordul a szocialista Ujhelyi István annak érdekében, hogy azok a keleti vakcinával oltott magyar állampolgárok, akik harmadik oltásnak egy európai engedéllyel rendelkező koronavírus elleni vakcinát kapnak, automatikusan hozzájuthassanak az unió egységes, digitális Covid-igazolványához.

Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője a Facebook-oldalán közvetített keddi online sajtótájékoztatón közölte, azt követeli a magyar kormánytól is, hogy "kezdjen el intézkedni" az unióban, hogy az érintett magyarok is bekerülhessenek az egységes európai Covid-igazolvány rendszerébe.

Emlékeztetett arra, jelenleg a kínai Sinopharm vagy az orosz Szputnyik vakcinával beoltottaknak nem mindenhol fogadják el automatikusan az oltási igazolásait, így csak jelentős nehézségek, illetve költségek árán tudnak külföldre utazni tanulás, munkavállalás vagy épp kikapcsolódás céljából.

Bár január óta rendszeresen figyelmeztette a kormányt arra, hogy az európai uniós Covid-igazolványhoz nem fogják elfogadni azokat a vakcinákat, amelyeket nem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezett. Elmondta, a magyar kormány mégsem gyakorolt nyomást az érintett orosz és kínai gyártóra annak érdekében, hogy mielőbb beadja engedélykérelmét és a vonatkozó, teljes dokumentációt az EMA-nak.

"Ennek ellenére az oltási kampányban Magyarországon túlzottan is a keleti vakcinákat nyomta a kormányzat" - fogalmazott, ezt azzal magyarázva, hogy mindez egy speciális kormányzati kör érdeke volt, rengetegen nyerészkedtek az át nem gondolt magyar oltási akción.

Kitért arra is, hogy sok százezer magyar, az idősebb korosztály jó része úgy kapott Sinopharm-oltást, hogy a gyártó jelezte, a 60 év felett "nem nagyon" próbálták ki a vakcinát, ezért sok idős magyar az oltóanyag hatástalansága miatt védtelenül várja a koronavírus negyedik hullámát.

Ujhelyi István közölte: helyesli, hogy a kormány, engedve a nyomásnak, lehetővé tesz a harmadik oltás felvételét. Ezzel arra is lehetőség nyílik, hogy azok, akik eddig keleti oltás kaptak, most az EMA által engedélyezett vakcinával oltassák be magukat.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×