eur:
394.4
usd:
362.99
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
római strand teszt 2019
Nyitókép: YouTube/ Város és a folyó VALYO

Évtizedek után ismét szabadstrandot kap Budapest

Jövő pénteken nyit a római-parti szabadstrand - számolt be a hírről a III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja.

A kijelölt fürdőhelyeket a vízminőség romlása miatt 1973-ban megszüntették, a főváros területén a fürdést betiltották, idén azonban - csaknem fél évszázad után - ismét szabad lesz a strandolás a Római-parton.

A folyamatos vízminőség-vizsgálat eredményeire hivatkozva közölték: újra kiváló minőségű a természetes fürdővíz, ezért az óbuda-békásmegyeri önkormányzat a Duna budapesti szakaszán, a Római-parton - előreláthatóan július 30-ától, mert "késésben" vannak a heves esőzések és a Duna vízszintjének jelentős emelkedése miatt - üzemelteti a kijelölt fürdőhelyet.

A Római-parti Plázs belépőjegy nélkül látogatható, fürdőzésre alkalmas partszakasz, ahol a fővárosi kormányhivatal népegészségügyi főosztályának határozata szerint augusztus 22-éig tart a fürdési idény.

A római-parti strandolást a Város és Folyó Egyesület, vagyis a Valyo álmodta újra, az egyesület 2013 óta dolgozott a római-parti strand kiépítéséért, az egyesület kezdeményezésére a korábbi években próbajelleggel, néhány tesztnapon már üzemelt szabadstrand a vízparton – nagy sikerrel –, de idén először lesz lehetőség hosszabb ideig, szervezett körülmények között, ingyen fürdőzni a Duna budapesti szakaszán.

Az Óbuda-Pénzügyőr SE sporttelep

a vendégeknek ingyen ivóvizet, mosdót, pelenkázót, zuhanyzót és napágyakat, azaz a teljes infrastrukturális hátteret biztosítja.

A területen - a fürdőhely nyitvatartási idejében - 11 és 19 óra között vízimentő-szolgálat működik majd, valamint gondnokot/fövenyőrt is alkalmaz az egyesület.

A Római-parti Plázs területén éjszakai őrség is működik majd 22 órától reggel 8 óráig.

A kijelölt területen csak a szigorú biztonsági előírásokat betartva szabad fürdeni, és csak a 120 centiméteres vízmélységet jelző bójasoron belül - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×