eur:
394.14
usd:
369.57
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
római strand teszt 2019
Nyitókép: YouTube/ Város és a folyó VALYO

Évtizedek után ismét szabadstrandot kap Budapest

Jövő pénteken nyit a római-parti szabadstrand - számolt be a hírről a III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja.

A kijelölt fürdőhelyeket a vízminőség romlása miatt 1973-ban megszüntették, a főváros területén a fürdést betiltották, idén azonban - csaknem fél évszázad után - ismét szabad lesz a strandolás a Római-parton.

A folyamatos vízminőség-vizsgálat eredményeire hivatkozva közölték: újra kiváló minőségű a természetes fürdővíz, ezért az óbuda-békásmegyeri önkormányzat a Duna budapesti szakaszán, a Római-parton - előreláthatóan július 30-ától, mert "késésben" vannak a heves esőzések és a Duna vízszintjének jelentős emelkedése miatt - üzemelteti a kijelölt fürdőhelyet.

A Római-parti Plázs belépőjegy nélkül látogatható, fürdőzésre alkalmas partszakasz, ahol a fővárosi kormányhivatal népegészségügyi főosztályának határozata szerint augusztus 22-éig tart a fürdési idény.

A római-parti strandolást a Város és Folyó Egyesület, vagyis a Valyo álmodta újra, az egyesület 2013 óta dolgozott a római-parti strand kiépítéséért, az egyesület kezdeményezésére a korábbi években próbajelleggel, néhány tesztnapon már üzemelt szabadstrand a vízparton – nagy sikerrel –, de idén először lesz lehetőség hosszabb ideig, szervezett körülmények között, ingyen fürdőzni a Duna budapesti szakaszán.

Az Óbuda-Pénzügyőr SE sporttelep

a vendégeknek ingyen ivóvizet, mosdót, pelenkázót, zuhanyzót és napágyakat, azaz a teljes infrastrukturális hátteret biztosítja.

A területen - a fürdőhely nyitvatartási idejében - 11 és 19 óra között vízimentő-szolgálat működik majd, valamint gondnokot/fövenyőrt is alkalmaz az egyesület.

A Római-parti Plázs területén éjszakai őrség is működik majd 22 órától reggel 8 óráig.

A kijelölt területen csak a szigorú biztonsági előírásokat betartva szabad fürdeni, és csak a 120 centiméteres vízmélységet jelző bójasoron belül - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×