INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

nnk

koronavírus

védőoltás

vakcina

kockázat

mellékhatás

A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendők a békéscsabai Réthy Pál kórház oltópontján 2021. július 13-án.

Az összes magyar oltásból 4212 főnél voltak nemkívánatos események

Infostart

Az NNK közlése szerint elenyésző a védőoltások utáni nem kívánatos események száma Ráadásul a vakcináció és az azt követően megjelenő tünetek között nem feltétlenül áll fenn ok-okozati összefüggés.

A magyarországi koronavírus elleni vakcináció tavaly december 26-i megkezdése óta csupán a beadott oltások 0,039 százaléka után tapasztaltak az orvosok nemkívánatos oltási reakciókat – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ adataiból, amit az Origo kérdésére küldtek el.

A 2020. december 26. és 2021. július 14. között beadott 10 695 862 oltásból 4212 főt érintettek a nemkívánatos események. A statisztikából kiderült, hogy az oltást követő 30 napon belül 441 személy halt meg. Kórházi kezelésre 284 személy szorult, 3149 személynél pedig enyhe oltási reakciókat dokumentáltak. Az OKNE nyilvántartás része az oltási baleset is, mely az oltóanyag szállítása, tárolása, illetve alkalmazása során bekövetkezett hibákhoz kapcsolható.

Oltási balesetként 118 eseményt jelentettek, mely összesen 338 főt érintett

– emelik ki.

Az NNK mindezek alapján megállapította, hogy a nemkívánatos események aránya elenyésző, s az oltásoktól várható egészségnyereség (haszon) lényegesen nagyobb, mint a nemkívánatos események jelentette kockázat. „Valamennyi vakcinatípussal beadott oltás és a bejelentett nemkívánatos események számának összehasonlítása során tehát kijelenthető, hogy a nemkívánatos események aránya elenyésző.”

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy

a védőoltás és az azt követően megjelenő tünetek között nem feltétlenül áll fenn ok-okozati összefüggés

attól, hogy a tünet megjelenése időben az oltást követően jelentkezik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018