eur:
393.52
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság – Pilisi Parkerdő Zrt.

Jött és ment a medve Isaszegen

Július közepén, Isaszeg külterületén egy, a szántóföld és az erdő határán magányosan kóborló barnamedvéről érkezett lakossági bejelentés a Pilisi Parkerdőhöz.

Július közepén lakossági bejelentés érkezett Isaszeg mellett, a Valkói Erdészet területén észlelt medvéről. Tekintettel arra, hogy egyetlen megfigyelés nem szolgáltat elegendő információt a medve jelenlétéről, a Pilisi Parkerdő és a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai haladéktalanul megkezdték a terület átvizsgálását. Az állat mozgásának nyomon követése és tartózkodási helyének pontos meghatározása érdekében a Pilisi Parkerdő folyamatos, 24 órás, valós idejű megfigyelést biztosító vadkamerákat helyezett ki. Az azóta eltelt időszakban sem a kamerák, sem pedig a területért felelős hivatásos vadászok és természetvédelmi őrök nem látták az állatot, így arra lehet következtetni, hogy valószínűleg már el is hagyta a körzetet – olvasható a Duna-Ipoly Nemzeti Park oldalán.

Mint hozzáteszik, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság értesített minden szomszédos nemzeti parkot és hivatásos vadászt, annak érdekében, hogy a medve mozgását nyomon követhessék és megfelelő időben intézkedhessenek.

Miközben a fokozottan védett fajok jelenléte természetvédelmi szempontból előnyös, hiszen elősegítik és támogatják az erdei ökoszisztéma természetes folyamatait, ugyanakkor az ember–természet konfliktusmentes kapcsolata, a házi- és haszonállatok védelme érdekében alapvető fontosságú feladat a ragadozók előfordulási helyeinek pontos ismerete – hívják föl a figyelmet. A Valkói Erdészet területén telepített vadkamerák folyamatos, 24 órás megfigyelési adatai, valamint a hivatásos vadászok és természetvédelmi őrök rendszeres ellenőrzései is ezt a célt szolgálják.

Az igazgatóság, amennyiben valaki a túrája, sétája során mégis találkozna medvével, a következő viselkedési szabályok betartását javasolják:

  • Ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat (a bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja).
  • Ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről.
  • Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok. Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszereket mindig a tábortól távolabb eső fára függesszük fel, kerüljük az erős illatú élelmiszereket és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el.
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×