eur:
393.16
usd:
366.58
bux:
66841.01
2024. április 25. csütörtök Márk
lakásfelújítás, házfelújítás

A számlán is elúszhat az otthonfelújítási támogatás

Elveszíthetik az otthonfelújítási támogatást az ügyfelek, ha nem megfelelő számlával rendelkeznek - figyelmeztet a Deloitte nemzetközi tanácsadó.

A januárban bevezetett otthonfelújítási támogatás igénybevételének egyik sarokköve, hogy az elvégzett építési vagy szerelési tevékenységről számlával kell rendelkezni, ez a szürkegazdaság visszaszorítását szolgálja.

A támogatás bevezetése új helyzetet teremtett mind az építőipari szolgáltatást nyújtók, mind pedig a megrendelők oldalán. Korábban ugyanis, ha az adott munka összege nem érte el a 900 ezer forintot és a magánszemély sem kérte kifejezetten a számla kiállítását (és készpénzes volt a fizetés), úgy a szolgáltatásnyújtó nyugta kiállításával is bizonylatolhatta az ügyletet.

"Ez a szabály most sem változik, ugyanakkor támogatás igénybevételéhez mindenképp szükséges az áfatörvény szerint kiállított számla, ezért a magánszemélyek oldalán is jelentősen megnőtt a számlaadásra vonatkozó igény. Ez mind a szolgáltatást nyújtók, mind pedig a megrendelők oldalán megváltozott adminisztrációs folyamatot igényel, amin végső soron sok pénz múlhat" - idézi a közlemény Tancsa Zoltánt, a Deloitte adóosztályának partnerét.

Fontos tehát, hogy a szakember által kiállított számla valóban megfeleljen az áfa-törvényben foglalt feltételeknek. Ha a szakipari munkát elvégző cég külföldi, akkor rendelkeznie kell magyar adószámmal is, amelyet a számlán is fel kell tüntetni.

A jogszabály azt is előírja, hogy csakis olyan számla fogadható el, amellyel összefüggésben a számla kiállítója teljesítette az adóhatóság felé adatszolgáltatási kötelezettségét. Tekintettel arra, hogy az áfatörvény emellett számos egyéb alaki feltételt támaszt egy kiállított számlával szemben, érdemes minden esetben körültekintően eljárni, adott esetben szakértő bevonásával vizsgálni a számlázási feltételek maradéktalan teljesülését - hangsúlyozza a Deloitte.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×