eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Kotróhajó a Balaton nyugati medencéjében, a balatongyöröki part közelében 2020. július 23-án. A kotrásra a víz megnövekedett klorofill-A tartalma és a megjelent algamennyiség miatt van szükség. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság akkreditált laboratóriuma a múlt héten a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-A szinteket mért a tó nyugati medencéjében, ennek alapján az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el és a mederkotrás előkészítésére utasította az érintett vízügyi igazgatóságokat.
Nyitókép: MTI/Varga György

Újra támad a Balatonon a kékalga

Egyelőre csak helyenként és a part közelében bukkant fel.

A mérések alapján az elmúlt hetekben csupán alacsony koncentrációban volt jelen a Balatonban, ám már a múlt héten szabad szemmel is tapasztalható volt a vizet kevésbé vonzóvá tevő fonalas kék alga jelenléte – írja a sonline.hu.

A partok mentén időszakosan felgyűlő algatelepek nemcsak gusztustalanok, de szemirritációt és viszketést is okozhatnak. Bár a szeles időjárás után várható lett volna az alga eltűnése, a szakemberek szerint az alga jelenléte és annak mértéke folyamatosan változik.

"Sok mindentől függ, hogy milyen koncentrációban van jelen. A legutóbbi nyíltvízi méréseink alapján a négy méteres vízoszlopban még a megengedett határérték alatt van a kék alga, de a sekélyebb vízben már koncentráltabb a jelenléte, szabad szemmel is látható. Inkább lokálisan van jelen egyes területeken" – mondta Somogyi Boglárka, a tihanyi Limnológiai Intézet algológusa, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes az ÁNTSZ-nek jelezni, ha a strandon algásodást tapasztalunk. A kékalga jelenlétével kapcsolatos hivatalos méréseket ugyanis az ÁNTSZ rendeli el.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×