eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. július 7-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kiderült, milyen korlátozás jöhet szóba a negyedik járványhullámra

Jó eséllyel lesz új hulláma a delta variáns miatt a koronavírus-járványnak Magyarországon. A Kormányinfón elhangzott, a kormány oltási kampányt indít, és már vannak járványmatematikai és szigorítási forgatókönyvek is.

Ma járványügyi szempontból Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa, de jó eséllyel lesz negyedik hullám nálunk is, a delta variáns miatt pedig a fertőzés azokat fogja veszélyeztetni, akik nem oltatták be magukat – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón szerdán.

Az elérhető hat oltás mindegyike védettséget nyújt a delta vírustörzs ellen is - hangsúlyozta. A tapasztalatok szerint ez a mutáns sokkal, akár hatszor gyorsabban terjed, mint az eredeti változat, ezért

oltási kampányt indít a kormány:

a hatvan éven felüli oltatlanoknál akár házhoz is mennek mostantól, hogy beadják bármelyik választható vakcinát.

Az uniós zöld kártyák igénylése folyamatos, félmilliót állítottak már ki Magyarországon. Ha külföldre utazik valaki, akkor a konzuli szolgálatnál tájékozódjon, hogy az adott országba milyen feltételekkel lehet beutazni.

A friss adatok szerint 44 fertőzött volt egy nap alatt, és egy halálos áldozat,

napok óta csak olyanok hunynak el, akik nem voltak beoltva.

Két napon belül beolthatók azok, akik most kérnek vakcinát, jegyezte meg.

Magyarországon nagyjából két és fél millió ember oltatlan még (összesen 8,6 millió embert lehetne beoltani). Ha 85 százalék be lenne oltva, akkor a delta variáns ellen is védett lenne a társadalom.

Jogosnak nevezte Gulyás Gergely azt a kérdést, hogy elvárható-e a pedagógusok oltása, vagy a munkáltató megkövetelheti-e a vakcina felvételét – erről érdemes szerinte társadalmi vitát folytatni.

Milyen negyedik hullámra számít a kormány?

Minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy egy negyedik hullámot is sikeresen átvészeljen az ország - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A járványmatematikai modellek szerint valószínűleg a második hullámét sem érheti el majd a negyedik hullám csúcsa.

A lehetséges szigorításokról annyi hangzott el, hogy mivel az egészségügyi ellátórendszer minden további nélkül kibírja az újabb hullámot, nem kell más korlátozásokra számítani, mint ami tavaly ősszel vagy idén tavasszal volt.

Az fordulhat elő, hogy ismét megkövetelik, hogy csak a védettségi igazolvány birtokában lehessen majd bizonyos helyekre bemenni.

Jelenleg a védettséginek egyébként nincs nagy jelentősége, mert július eleje óta a szolgáltatások nagy részéhez nem szükséges, és már érvényben van az uniós igazolvány is az utazásokhoz.

Gulyás Gergely megjegyezte még, hogy a második oltás hiánya most is ellenőrizhető, de mivel csak három rendezvényformánál lenne rá szükség, ezért nem indokolt - jelenleg.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×