eur:
387.69
usd:
357.07
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Kozma Ottó háziorvos receptet ír fel rendelőjében betegének, Botfalusi Zoltánnénak Nyíregyháza-Oroson 2012. szeptember 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Kásler Miklós rendelete: már nem orvosok is végezhetnek háziorvosi munkát

Péntektől hatályos az új szabályozás, az orvosokat tehermentesíti, a háziorvosi rendszerben lévő lukakat tömhetik be így.

Péntektől érvényes Kásler Miklós erőforrás-miniszter azon rendelete, amely alapján – mint a HVG rámutat – orvosi végzettség nélkül is részt lehet venni a háziorvosi ügyeletben.

A háziorvosi ügyeleti szolgálatban a szakképzettségnek megfelelő tevékenységben vehet részt mentőtiszt vagy okleveles kiterjesztett hatáskörű ápoló. Azonban a 12 féle szakorvosi képesítés valamelyikével rendelkező orvos szakmai felügyeletét biztosítani kell.

Korábban a mentőszolgálat azt közölte, hogy országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításán dolgoznak, a pilot program pedig Hajdú-Bihar megyében indul.

A tervekből következően kevesebb helyen működhet majd orvosi ügyelet, illetve a három fős stábokat helyenként egy mentőtiszt válthatja. A lap leszögezi, a mentőtisztek és a kiterjesztett hatáskörű ápolók nem orvosok, de egyetemen végeznek. Bevonásuk az ügyeleti rendszerbe összefügghet azzal, hogy sok a betöltetlen háziorvosi állás.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×