eur:
391.1
usd:
368.11
bux:
55278.17
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Nyitókép: Facebook

Orbán Viktor: meg kell fékezni az európai baloldal ámokfutását

A kormányfő szerint most azért támadják Magyarországot, mert nem volt hajlandó egy politikai súlyt és komolyságot nélkülöző közös nyilatkozatot aláírni Hongkong ügyében.

Az európai baloldal, élén a német baloldallal ismét minősíthetetlen hangon támadja Magyarországot – közölte Orbán Viktor a Miniszterelnöki Sajtóiroda által kiadott közlemény szerint.

„Most azért, mert nem volt hajlandó egy politikai súlyt és komolyságot nélkülöző közös nyilatkozatot aláírni Hongkong ügyében. Így volt, s ha százszor terjesztik is be újra, századszorra is ez lesz az eredménye” – írta.

A miniszterelnök jelezte: Magyarország álláspontja szerint véget kell vetni annak a brüsszeli gyakorlatnak, amely nyilatkozatok fabrikálásában és lobogtatásában merül ki.

„ Megértjük, ha bármely tagország hazai, belpolitikai okokból egy olyan papírt akar felmutatni, amin az EU logója látható. De ennek is van határa.

Az utóbbi években ez a belpolitikailag motivált, közös külpolitika oda vezetett, hogy az Európai Unió külpolitikája nevetségessé vált. Ha nyolc közös nyilatkozatunkat söpörték eddig félre - és Kína esetében ez történt -, a kilencedik is gúnykacajt vált ki. Szánalmas papírtigriseknek látszunk, és következmény nélküli nyilatkozataink után rajtunk nevet a világ.”

Orbán Viktor szerint ideje volna, hogy a nyilatkozattermelő külpolitikai bürokraták helyett végre Európa valódi vezetői, a külpolitika valódi formálói, vagyis az állam- és kormányfők kézbe vegyék a nagy stratégiai kérdéseket, ahogyan ez legutóbb az Európai Tanács ülésén Oroszország esetében történt.

Ami Európa Kína-politikáját illeti, meg kell előzni, hogy újra hidegháborús politika és kultúra alakuljon ki a világpolitikában – emelte ki, jelezve, hogy

a hidegháború újraindítása ellentétes Európa, Közép-Európa és Magyarország érdekeivel is.

„Nekünk fejlődésre, zöld és digitális fejlődésre van szükségünk. Együttműködésre, beruházásokra, kereskedelmi és kulturális-tudományos kapcsolatokra van szükségünk, nem pedig bojkottokra, szankciókra, leckéztetésre és kioktatásra.”

A kormányfő közölte: Magyarország, ahogyan eddig is, úgy a jövőben is mindent megtesz a nemzetközi együttműködés fejlesztése érdekében. Az Európai Unió alapszerződéseiben garantált jogainkkal élni fog, a lojális együttműködés elve szerint jár el, és Európa külpolitikai súlyának és tekintélyének helyreállításáért fog dolgozni. Magyarország támogatja az Európa stratégiai szuverenitásának és autonómiájának kialakítását célzó kezdeményezéseket, de ehhez először is meg kell fékezni az európai baloldal külpolitikai ámokfutását.

Előzőleg Heiko Maas német külügyminiszter azt mondta, meg kell szüntetni a tagállami vétó lehetőségét az Európai Unió külpolitikai döntéshozatalában.

Arról is beszélt, hogy Németország nem kíván új hidegháborút, de úgy véli, hogy Latin-Amerikától Afrikán át Ázsiáig szorosabbra kell fonni a liberális demokráciák szövetségét és észre kell venni, amikor "mások" megkérdőjelezik ezt a fajta berendezkedést, például azzal, hogy "a rendszerek közötti versengéssé stilizálják a maszk-, vagy vakcinaszállításokat". Nem szabad válasz nélkül hagyni "Moszkva hibrid beavatkozási módszereit", és azt sem, hogy Peking egyre keményebben kényszerít ki politikai engedelmességet "gazdasági függőség" kialakításával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Kéthavi mélypontról fordult az OTP

Kéthavi mélypontról fordult az OTP

Ázsiában felemás hangulatban telt ma reggel a kereskedés, ezt követően Európában is folytatódik az esés a tőzsdéken, miután ismételten baljós adatok érkeztek a német gazdaságból. Amerikában pedig kisebb pluszban indulhat a nap. A múlt heti esést követően kisebb pluszban nyitotta a napot a magyar tőzsde és emelkedéssel próbálkozik az OTP is, a lendület azonban a nyitást követően hamar elfogyott, a bank papírjai pedig közel 2 hónapja látott mélypontra estek. Ezt követően azonban ismét pluszban van a BUX és az OTP is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×