eur:
392.89
usd:
366.89
bux:
66389.03
2024. április 25. csütörtök Márk
Védettségi igazolvány
Nyitókép: Forrás: azonnali.hu

A magyar digitális védettségi igazolvány is megfelel az uniós szabályoknak a jövő héttől - a nap hírei

Elutasította Magyarország keresetét a Sargentini-jelentés ügyében az Európai Unió Bírósága. Digitális személyazonosság létrehozását javasolja az állampolgárok, lakosok és vállalkozások számára az Európai Bizottság.

A jövő hétre a magyar digitális védettségi igazolvány is megfelel az uniós szabályoknak – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányzati tájékoztatón elmondta: a dokumentum tartalmazni fogja a vakcina típusát és az oltás időpontját. Felidézte, hogy az úgynevezett uniós zöld kártya szabályai július elsejétől lépnek hatályba. Megismételte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákat automatikusan elfogadják, a többiek esetében ez tagállami hatáskör. Szólt arról is, hogy sikerült letörni a járvány harmadik hullámát, már csak a teszteltek 1 százaléka pozitív. Azt mondta: már a társadalmi immunitás közelében jár az ország.

Elutasította Magyarország keresetét a Sargentini-jelentés ügyében az Európai Unió Bírósága. A magyar álláspont szerint a dokumentumról 2018. szeptemberében tartott voksolás szavazatszámlálásakor az Európai Parlament több szabályt is megsértett. Az uniós törvényszék viszont jogszerűnek ítélte a szavazást, amely alapján elindulhatott a Magyarország elleni eljárás, ami végső esetben a tagállami szavazati jog megvonásával is járhat. A Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő által összeállított jelentés kritikát fogalmazott meg a jogállamiság magyarországi helyzetéről. Varga Judit igazságügyi miniszter úgy reagált, hogy a bíróság döntése semmilyen módon nem erősíti meg a dokumentumban foglaltakat, amelyeket a kormány már többször cáfolt.

Hiány- és adósságcsökkentés követheti a gazdaság újraindítását - írta a közösségi oldalán a pénzügyminiszter. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a költségvetés biztosítja ennek, illetve a támogatásoknak a fedezetét. A miniszter visszautasította azt az ellenzéki állítást, hogy a 2022-re tervezett 5,9 százalékos hiánycél választási költségvetésre utalna. A bejegyzéshez csatolt összefoglaló ábra szerint a baloldali kormányok idején a költségvetés legalacsonyabb éves hiánya 3,8 százalék volt, és 9,3 százalékon tetőzött.

Elfogadhatatlannak tartja a jövő évi költségvetési javaslatot és a mögötte meghúzódó szemléletet az ellenzék. Varju László, az országgyűlés költségvetési bizottságának DK-s elnöke úgy vélte: a kabinet a társadalom és a gazdaság állapotát figyelmen kívül hagyva saját politikai és baráti körét támogatja a büdzsé forrásaiból. A szocialista Mesterházy Attila egyebek közt a felsőoktatás versenyképességének javítását, az egészségügy megújítását hiányolta az elmúlt évtizedből.

Elvi egyezség jött létre arról, hogy októbertől életbe léphet az új hosszútávú magyar-orosz gázvásárlási megállapodás - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a megállapodás hosszú távon biztosítja a földgázellátás biztonságát, de az árról még hátra vannak a tárgyalások. A most érvényben lévő hosszútávú gázvásárlási megállapodás szeptember végén lejár.

A diákhitelekhez kapcsolódó kedvezmények bővítését javasolja a kormánynak a Diákhitel Központ. Magyar Péter, a szervezet elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában példaként elmondta, hogy felmerült, hogy gyerekük születése után ne csak az anyák, hanem az apák is diákhitelét is elengedjék. Magyar Péter megerősítette, hogy a szabadfelhasználású konstrukció kamata minden korábbinál alacsonyabb, 1,99 százalékos.

Digitális személyazonosság létrehozását javasolja az állampolgárok, lakosok és vállalkozások számára az Európai Bizottság. A területért felelős uniós biztos elmondta: az európaiak okostelefonjuk segítségével igazolhatják majd személyazonosságukat, életkorukat, emellett dokumentumokat oszthatnak meg. A rendszer többletköltségek nélkül és akadálymentesen teszi lehetővé az ügyek intézését.

Jövő keddtől már a Portugáliából érkezők sem léphetnek be Angliába karanténkötelezettség nélkül. Az indoklás szerint a dél-európai országban megkétszereződött a pozitív koronavírus-tesztek aránya. Ez azt jelenti, hogy egyetlen uniós tagország sem maradt a brit kormány zöld kategóriás utazási listáján. A brit kormány május 17-én léptette érvénybe a színkódos rendszert.

Már nem kell negatív koronavírus tesztet bemutatniuk az amszterdami Schiphol repülőtéren átszálló utasoknak - közölte az Air France-KLM. A közlemény szerint a holland kormány módosította az országba belépés feltételeit, így azok érintik a magyar, KLM-mel utazó utasokat is. A június 1-jétől érvényes szabályok szerint az átszálló utasoknak legkésőbb 1 napon belül el kell hagyniuk a repülőteret. Ha Hollandia az úticél, a magyar utasoknak továbbra is tesztkötelezettségük van.

Ismertette az amerikai vakcinaelosztó kezdeményezés első szakaszának részleteit Joe Biden elnök. 19 millió adag, koronavírus elleni vakcinát kap a COVAX kezdeményezés, hatmillió adagot pedig az Egyesült Államok szövetségesei és partnerei. Az Egyesült Államok összesen 80 millió adag vakcinát ajándékozna el június végéig, ami a fel nem használt oltóanyagok 75 százaléka. A fennmaradó 25 százalékot Washington vésztartalékként tárolná, és szükség esetén közvetlenül megosztaná szövetségeseivel és partnereivel.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nem csak a férfiaknak van helye az autóiparban

Nem csak a férfiaknak van helye az autóiparban

Egyre több kutatás mutat rá, hogy az a vállalat, ahol férfi és női vezetők is részt vesznek a vállalatirányításban, üzletileg is sikeresebbek. Emellett számos tanulmány erősíti meg, hogy a vegyes csapatok a vállalat minden szintjén jobb termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek. A Bosch idén tizenegyedik alkalommal, négy helyszínen engedett bepillantást az autóipari innováció és gyártás világába a Lányok Napján. A Bosch maklári telephelyén a tudományok és a technológia iránt érdeklődő fiatalok a járműalkatrész-gyártással ismerkedhettek meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×