eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Benkő Tibor honvédelmi miniszter a légvédelmi rakétarendszer-komponensek vásárlásáról szóló szándéknyilatkozat aláírása előtt Budapesten, a minisztériumban 2020. augusztus 12-én. A dokumentum értelmében a Magyar Honvédség elfogadja az Egyesült Államok ajánlatát, és a továbbfejlesztett föld-levegő rakéta rendszer (National Advance Surface-to-Air System - NASAMS) szükséges komponenseit az amerikai Foreign Military Sales programon keresztül szerzi be, legkésőbb 2020. szeptember 30-ig.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kiderült, hány magyar katona lett a járvány áldozata

A katonák átoltottsága jelenleg 80 százalékos – nyilatkozta Benkő Tibor, külön kitérve a vírus elleni védekezésében vállat szerepükre is.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter úgy gondolja, hogy természetes és helyén való, hogy a katonák nagyobb része átoltott, mint a lakosságé, hiszen ők nagy részt vállalnak a védekezésben, ezért biztosítani kell a feltételeket ahhoz, hogy ezt meg tudják tenni.

„A katonák átoltottsága jelenleg 80 százalékos, beleértve azokat is, akik külföldön teljesítenek szolgálatot”

– ismertette a miniszter a Spirit FM Aktuál című műsorában. Az oltás felvételével kapcsolatban hozzátette, hogy „a fiatalabb korosztály közül a hölgyek még hezitálnak”, de a HM szerinte ebben rendkívül szigorú. Az átoltottság el fogja érni a száz százalékot, mert ez munkahelyi elvárás – mondta.

A vírus nem hagyta érintetlenül a katonákat sem: több mint 7400 katona fertőződött, 12-en közülük meghaltak. Benkő Tibor szerint egy katona nem közvetlenül a vírus miatt, de meggyőződésük szerint ennek hatásai következtében került kórházba és vesztette életét, ezért a miniszter összesen 13 halottról számolt be.

Az összesen 60 kórházparancsnoki rendszerben

jelenleg 1500–1700 katona segíti az egészségügy munkáját,

akik nem szakfeladatot látnak el, hanem az adminisztráció, anyagmozgatás, logisztikai feladatok terén nyújtanak segítséget – hangzott el.

Benkő Tibor a műsorban Korom Ferenc felmentésére is kitért. Úgy látja, hogy a vezérezredes a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program lépéseit, amik rá volta bízva, elkezdte és végrehajtotta. Létre kellett hozni az önálló parancsnokságot, elő kellett készíteni ennek átköltöztetését Székesfehérvárra, illetve, „jött egy plusz feladat is: a vírus.”

Mint arról minap az Infostart is beszámolt, a HM tájékoztatása szerint Korom Ferenc maga kérte a felmentését honvédelmi minisztertől. Kérését hasonló mód indokolta, ahogyan annak hátteréről a tárcavezető beszélt az adásban: a rábízott feladatot jó eredménnyel, maradéktalanul elvégezte, meglátása szerint azonban a Magyar Honvédség előtt álló új feladatok más típusú vezetőt kívánnak.

Benkő Tibor a vezérezredes jövőjéről elmondta:

„nem titok, ő egy hosszú éveken keresztül szolgáló katona volt, nem fejezheti be a pályafutását tele tapasztalattal, energiával, felkészültséggel.”

Éppen ezért külszolgálatra tervezik őt küldeni. Nem katonai pozícióról van szó – tette hozzá.

A Honvédség új parancsnokának személyéről a miniszter a szerdai napon javaslatot tett Áder János felé, amit egy meghallgatás követ, amelyen a Honvédelmi Rendészeti Bizottság dönt, hogy alkalmas-e az ajánlott személy a pozíció betöltésére.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×