INFORÁDIÓ
2021. június 12. szombat
Villő

zebra

rendőrség

ellenőrzés

büntetés

Elképedtek a gyalogosok a rendőrség akcióján – a bringások következnek?

Elképedtek a gyalogosok a rendőrség akcióján – a bringások következnek?

Infostart

Három nap alatt több mint 3300 szabálytalankodó autóssal és gyalogossal szemben intézkedett a rendőrség a Zebra-terv keretében. Sok gyalogos körültekintés nélkül, féktávolságon belül lépett az úttestre, míg az autósok jellemzően az elsőbbségi szabályokat vették semmibe. Jönnek a kerékpárosok.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a „Zebra-terv” elnevezésű, múlt keddtől csütörtökig tartó akcióban a rendőrök testkamerát és civil járműveket is bevetve ellenőrizték a gyalogosok és a járművezetők szabálykövető magatartását. A több mint ezer helyszínen tartott ellenőrzésben mintegy 1200 rendőr vett részt 136 testkamerával és 562 járművel.

A hatóság emberei féktávolságon belül „mert a zebrán elsőbbségem van” meggyőződéssel autók elé lépő gyalogosoktól az átkelőhelyeket túl nagy sebességgel megközelítő, vagy éppen a már zebrán tartózkodók között még szép lassan áthaladó autósokig mindent láttak – írja most a Közlekedésbiztonság nevű szakportál az ORFK-Országos Baleset-megelőzési Bizottság beszámolójára hivatkozva.

A gyalogosokat szinte sokkolta a rendőrség akciója.

Ők eddig csak ritkán találkoztak, ha találkoztak egyáltalán olyan rendőrrel, aki szabálytalanul közlekedő gyalogosokkal szemben intézkedett volna. Bár a rendőrség állítja, ők minden szabálytalankodóval szemben egyformán eljárnak, legyen az autós, motoros vagy éppen gyalogos, a gyalogosokkal szembeni fellépés eddig legalábbis nem volt túl gyakori.

Ezért is döbbentette meg a szinte kizárólag csak gyalog és közösségi közlekedéssel közlekedőket, hogy egyszer csak megállítja őket egy civil, rendőrigazolványt villant, igazolja magát, majd a testére rögzített kamerára mutatva közli a döbbent gyalogossal, hogy fáradjon a közelben parkoló autóhoz, mert ilyen és ilyen szabálysértést követett el, aminek most következményei lesznek – teszi hozzá az oldal, amely úgy értesült:

a testkamerákat nem szerelik le a rendőrökről.

Vagyis később is számíthatnak a gyalogosok arra, hogy civil ruhás rendőrök ellenőrzik majd őket. És mivel a zebrán bekövetkező közlekedési balesetek közel felét a gyalogosok okozzák a figyelmetlenségükkel és a rájuk vonatkozó szabályok be nem tartásával, a rendőrség sejtetni engedte, hogy nem feltétlenül lesznek tartósan olyan elnézők velük szemben sem, mint a mostani akcióban voltak.

Ugyanakkor más közlekedők is számíthatnak arra, hogy közéjük vegyült testkamerás rendőrök állítják meg majd őket, amennyiben szabálytalanságokat követnek el. A Magyar Nemzet úgy tudja, hamarosan a szabálytalankodó kerékpárosok is „célponttá” válhatnak.

Nyitókép: Police.hu
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018