eur:
390.64
usd:
368.85
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Nyitókép: Unsplash.com

Szabályozó eszközei kiüresítésétől tart a főváros

A kormány egyik legújabb tervezete kivenné a Fővárosi Önkormányzat kezéből a Budapesten építhető épületek magasságának szabályozását – mondta a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádiónak. Balogh Samu kiemelte, hogy élhető városrészekre van szükség, nem pedig túlépített monstrumokra.

Budapest Városháza szerint a kormány folyamatosan és folytatólagosan csökkenti az önkormányzatok beleszólási lehetőségét a saját területükön megvalósuló beruházások esetében. A főpolgármester kabinetfőnöke szerint a történet ott kezdődött, hogy az egyes beruházások kiemeltté nyilvánításával a kormányzat bármilyen projektet kivonhat az önkormányzatok szabályozói köréből. A következő lépés az volt, amikor a megújulásra váró, régi barnamezős területek kiemelt akcióterületekké váltak, így azok szintén teljes egészében kikerültek a települések által létrehozott szabályozási rendszerből. Ráadásul idén márciusban az is kiderült, hogy egy olyan döntőbizottság dönthet az említett területeken megvalósuló fejlesztésekről, amelybe kizárólag minisztériumi embereket delegáltak – fogalmazott Balogh Samu. Úgy vélte, „az utolsó csepp a pohárban” most az a tervezet, ami az építési törvény megváltoztatásával

módosítaná a települések, önkormányzatok városvezetési szabályozó eszközeit.

Mint kiemelte, az ebben szereplő településszerkezeti terv, amely Budapest esetében is szabályozza azt, hogy mi és hogyan épülhet, akár egy épület magasságára is vonatkozóan, alapvetően változni fog, bár ennek részletei egyelőre nem ismertek. A kabinetfőnök megjegyezte, bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nincs olyan szándék, hogy megszűnjön a szabályozási eszköz, a főváros mégis azt látja, hogy az eddig elérhető törvénytervezetben azok kiüresítésre kerülnek, és például megszűnhet a Fővárosi Önkormányzat lehetősége, hogy szabályozhassa a Budapesten megengedhető épületmagasságokat.

Balogh Samu az InfoRádió kérdésére válaszolva azt is elárulta, egyelőre az sem ismert, hogy a törvénytervezetet mikor nyújtják majd be az Országgyűlésnek, ugyanakkor normaszöveg alapján a tervezet idén nyártól léphet hatályba, így várakozásaik szerint gyorsan át fog futni a jogalkotói rendszeren.

Az ügy súlyosságát érzékeltetve a politikus úgy fogalmazott: önkormányzatokat éppen azért választanak a választópolgárok, hogy a helyben fontos kérdésekről döntsenek. Amikor például nagy vihart kavar az, hogy egy–egy régi épületet lebontana a fejlesztő, akkor bizonyos szempontból joggal fordulhatnak az emberek az önkormányzatokhoz, hogy miért nem akadályozzák meg, hiszen ezért vannak. Legalábbis ezért lennének, tette hozzá Balogh Samu, de „a kormányzat sorozatos támadásai az önkormányzatok ellen éppen azt eredményezik, hogy azoknak egyre kevesebb lehetősége van beleszólni az ilyen kérdésekbe”. Szerinte, amennyiben az említett szabályozói jogköröktől megfosztják az önkormányzatokat, nem lesznek képesek megvédeni a településképet, és biztosítani, hogy élhető városrészek alakulhassanak ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
Háromszor is visszarántották a forintot a hétfői esésből

Háromszor is visszarántották a forintot a hétfői esésből

Borongós volt a hangulat hétfőn a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon részben a nehézségeket jelző német Ifo-index miatt, amire az euró tovább süllyedt, majd délután az EKB-elnök szavaira újabb ütést kapott az euró és féléves mélypontra bukott a dollárral szemben. Idehaza a forint folytatta a vesszőfutását, amelyet a költségvetési deficit megemelése és az EU-pénzek folyósítása körüli piaci aggodalmak táplálnak, és az euró napközben háromszor is 392-ig ugrott, majd rendre visszapattant. A dollár lendülete miatt vele szemben féléves mélypontra bukott a forint 370-es árfolyamszint mellett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×