eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Azonnal kezdődik az új oltási metódus - tesztüzemben

Nem igazak azok a hírek, amelyek szerint plusz pénz jár azoknak a háziorvosoknak, akik kínai vakcinával oltanak - derült ki az operatív törzs szerdai tájékoztatóján, amelyen rengeteg számadat is elhangzott.

A koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcsán túl az operatív törzs még mindig munkában van, a számok viszont nagyon lassan javulnak, a napi halálozási adat ráadásul most romlott is, újra 200 fő fölött van, igaz, az aktív fertőzötteké csökkenő tendenciát mutat.

Az oltási program közben viszont tempósan zajlik, ezen a héten is oltóanyagok százezrei érkeznek Magyarországra, a Modernát és a Pfizert ráadásul azonnal adni is tudják.

Az operatív törzs ebben a változó helyzetben szerdán is jelentkezett a friss tudnivalókkal.

György István, az oltási munkacsoport vezetője kezdte a bejelentések sorát, szerinte bár javulnak a járványadatok, semmi nem indokolja a "lazaságot".

"A regisztrált idősek 90 százaléka beoltásra került, a 60 éven felüliek közül is már szinte mindenki" - mondta.

Jelezte, a regisztrált több mint 4,3 millió ember kétharmada már megkapta az oltást, és a felnőttek összességében több mint fele már kapott első oltást - azok közül tehát, aki jelentkezett oltásért.

Szeretné, ha "teljes magyar átoltottság" lenne, de egyelőre csak azt lehet elmondani, hogy második helyen állunk az EU-ban, igaz, a vezető Máltának már a lakosság több mint 70 százalékára való oltása van.

E heti érkező oltások felhasználása:

  • 68 400 Moderna érkezett, ebből 59 400 első, a többi második oltásra kerül
  • 248 040 Pfizer jött, ebből 111 ezer első körös, kórházi és háziorvosi felhasználású
  • 72 ezer adag AstraZeneca érkezett, második oltásra használják
  • 100 ezer, második oltásra való Szputnyik is jött
  • a hétvégén 600 ezer Sinopharm vakcina is érkezik.

Tesztüzem jön

György István bejelentette, a négy orvosiegyetem-városban (Pécs, Debrecen, Szeged, Budapest) vagy környékén lakik az a

70 ezer ember, aki ma sms-t kap, csütörtök délután 4 óráig kell megnézniük azt a weboldalt, amelyen regisztrálhatnak oltási időpontért.

Ez tesztüzem, ha beválik, minden kórházban online időpontfoglaló rendszer jön létre, a teszteredményt csütörtökön értékelik - mondta. Az időpontfoglalás hétfőre, keddre, szerdára esik majd.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta,

  • 623 maszktalan embert találtak kedden
  • vendéglátóüzleten kívüli üzemet nem kellett bezárni
  • vendéglátóüzletet sem
  • 227 kijárásitilalom-szegőt viszont találtak
  • a korridorokon 57 rendőri intézkedés történt
  • 42 068 személy van hatósági házi karanténban, 4379-et rendeltek el kedden. Mobilon 2823-an követhetők.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, a beoltottak számának köszönhető, hogy javulnak a járványadatok, igaz, "magasan platózunk" és lassú a javulás.

"Arra számítunk, hogy elhúzódó csökkenést fogunk látni" - tette hozzá, ennek okaként a brit koronavírus-mutáns miatt megbetegedettek hosszabb gyógyulási idejét jelölte meg.

Bejelentette, a következő héten egy időben 5 vakcinával fognak oltani, köszönhetően annak, hogy folyamatosan érkeznek a vakcinaszállítmányok, de nem lesz mindenhol minden oltás, és a második vakcinákat veszik alapul, azt kell figyelembevenni.

Megköszönte, hogy

nő a regisztráltak száma, elsősorban a fiataloknak köszönhetően.

"Felcsillant a remény, hogy megszabadulhatunk a pandémiás helyzetünkből" - ecsetelte. Nagyon örül neki, hogy a "józan belátás győzedelmeskedik".

Felidézte, egy évvel ezelőtt még csak a maszk és "a védőruha" állt rendelkezésre a távolságtartáson kívül a járványban, de ma már van védőoltás: "aki a védőoltást felveszi, nem csak a saját életét védi meg, hanem a közösségét is, és az egészségügyi dolgozókat sem veszélyezteti" - tette hozzá.

Kérdés - válasz

- Valóban díjazásban részesülnek-e a háziorvosok akkor, ha Sinopharmmal oltanak?

- Ha ünnepnapokon, szabadnapokon van oltás, akkor van plusz pénz. De vakcinafajtától nem függ a díjazás.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×