eur:
388.59
usd:
360.64
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Őszig meghosszabbítaná a koronavírus elleni védekezés miatti veszélyhelyzetet a kormány - a nap hírei

Egy nap alatt 207 ember halt meg a koronavírus miatt Magyarországon. Az új magyar demokrácia megteremtése fontos elemének tartják az előválasztást a közös listán induló ellenzéki pártok.

Egy nap alatt 207 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon, újabb 2527 embernél igazolták a kórokozót. 8097 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 925-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 270 ezer alá csökkent. A járvány kezdete óta 25 787-en haltak meg a betegségben.

Egyidőben mind az ötféle vakcina elérhető lesz az oltópontokon a következő héten - közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján azt mondta: a járványügyi adatok mérsékelt, elhúzódó csökkenését látják az adatokban. Kiemelte: emelkedik az oltásra regisztráltak száma.

Internetes oltási időpont foglalási rendszert tesztel a kormány – erősítette meg az oltási munkacsoport vezetője. György István elmondta: a 70 ezer érintetteket négy orvosegyetemi városba hívják SMS-ben. Ha a kísérleti rendszer beválik, akkor minden kórházba lehet majd online oltási időpontot foglalni.

Köszönetet mondott a magyar egészségügyi dolgozóknak a járvány leküzdésében tanúsított erőfeszítéseikért az Egészségügyi Világszervezet európai igazgatója. Hans Kluge az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben tett látogatásakor kiemelte az intézmény szerepét a tuberkulózis elleni harcban, ami döntő szerepet játszott a globális szervezet új modelljeinek kidolgozásában.

Sikeresnek tartja az Egészségipari Beruházási Támogatás fejlesztéseit a pénzügyminiszter. Varga Mihály hangsúlyozta: már 38 millió védőmaszkot és 3,5 millió darab Favipiravir gyógyszert állítottak elő a vállalkozások, emellett újabb három beruházás készült el.

Őszig meghosszabbítaná a koronavírus elleni védekezés miatti veszélyhelyzetet a kormány. Az indoklás szerint a világjárvány elmúlt egy éve bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták a gyors döntéshozatalt.

Az új magyar demokrácia megteremtése felé tett első lépésnek tartják az előválasztást a közös listán induló ellenzéki pártok. A Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös közleménye hangsúlyozza: a 106 egyéni képviselőjelöltet és a közös miniszterelnök-jelöltet kiválasztó folyamatot a jogszabályoknak megfelelően, az emberi élet védelmét figyelembe véve tartják meg. A szövetség szerint az előválasztás lebonyolítását a kormánypártok megpróbálják megnehezíteni a veszélyhelyzet meghosszabbításával.

Egy harmadik sztráda is épülhet Erdély felé. Az innovációs és technológiai tárca a parlament egyetértését kéri ahhoz, hogy kihirdessék az M3 autópályától az országhatárig tartó M49 autóút és Szatmárnémetiig vezető folytatása megvalósításáról szóló magyar-román megállapodást.

Jóváhagyta két új román-magyar közúti határátkelő megnyitását a bukaresti kormány. A döntés alapján az eddig alkalomszerűen használt Kisvarjaspuszta és Dombegyház, illetve Ottlaka és Elek közötti átlépő pont Arad és Békes megye között teremt újabb állandó közúti összeköttetést.

Németországban elutasította az alkotmánybíróság az unió helyreállítási alapjával szembeni jogi kereseteket, ezzel megnyílt az út az Európai Bizottság kötvénykibocsátása és a csomag gyakorlatba történő átültetése előtt. Az EU vezetői tavaly nyáron állapodtak meg egy 750 milliárd eurós csomagról, amelyet valamennyi tagállamnak jóvá kell hagynia.

Oroszországban a hatósági tilalom ellenére ezrek tüntettek Alekszej Navalnij mellett több orosz városban, köztük Moszkvában és Szentpéterváron. Helyszíni jelentések szerint a rendőrség mindkét városban elállta a vonulás útját és tüntetőket állított elő, továbbá letartóztatta a bebörtönzött ellenzéki politikus sajtótitkárát.

Az Egyesült Államokban minden vádpontban bűnösnek találta a minnesotai esküdtszék a Floyd-ügy elsőszámú vádlottját. Derek Chauvin tavaly május 25-én, egy rendőri intézkedés idején perceken keresztül térdelt az afroamerikai George Floyd nyakán, és a vád szerint ezzel a férfi halálát okozta. A volt rendőr akár 40 év börtönbüntetésre is számíthat.

Leginkább a klímaváltozás aggasztja az európai fiatalokat még a koronavírus-világjárvány ellenére is – derült ki az Ipsos felméréséből. A 23 európai országban több mint 22 ezer fiatal körében készített kutatásban a válaszadók mintegy fele azt mondta, hogy a globális felmelegedést tartja az emberiség legsúlyosabb problémájának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfőn egyelőre erősödésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest a reggeli enyhe gyengülés után. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×