INFORÁDIÓ
2021. május 8. szombat
Mihály

koronavírus

veszélyhelyzet

törvényjavaslat

semjén zsolt

Szavaznak a képviselők az alaptörvény hetedik módosításáról az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 20-án. A törvényhozás 159 igen, 5 nem szavazattal fogadta el a módosítást a kormány kezdeményezésére, amely szerint az állam alapvető kötelessége az ország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme, és Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be.

Az őszi ülésszakig meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet a kormány

Infostart

A törvény sarkalatosnak minősül, ezért elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának „igen” szavazata szükséges.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében a kormány őszig meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet – derül ki a parlament honlapjára feltöltött irományból. A veszélyhelyzet a jelenlegi szabályozás szerint május 23-án járna le, de a kedd este benyújtott törvényjavaslat ez a parlament őszi ülésszakának kezdete utáni 15. napig meghosszabbítaná. A javaslat egyúttal rögzíti, hogy a kormány a veszélyhelyzetet ezt megelőzően is megszüntetheti.

A törvényjavaslat egy része miatt sarkalatosnak minősül, ezért

elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának a támogatása szükséges.

A javaslat indoklása szerint a világjárvány elmúlt egy éve bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták a gyors döntéshozatalt. A legfontosabb törekvés, hogy Magyarország mielőbb maga mögött hagyja a koronavírus-világjárvány időszakát, ennek pontos időpontja azonban jelenleg nem látható előre, ezért indokolt a javaslat szerinti szabályozás.

A parlament a járvány első hullámában is elrendelte a veszélyhelyzetet, amely 2020. június 18-án szűnt meg. A járvány második hullámában a kormány 2020. november 4-től visszaállította a rendkívüli jogrendet, majd az Országgyűlés november 10-én meghosszabbította a veszélyhelyzet hatályát. A most módosítani tervezett törvény idén február 22-én lépett hatályba, és jelen állás szerint május 23-án vesztené hatályát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018