INFORÁDIÓ
2021. május 15. szombat
Szonja, Zsófia

operatív törzs

járvány

koronavírus

Oltáshoz készítik elő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. február 2-án. Az intézményben folytatódott az egészségügyi dolgozók második oltása.

Galgóczi Ágnes: országos szinten 27 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma

Infostart

Az elhunytak száma továbbra is magas, de szerdán hosszú ideje először csökkent az aktív fertőzöttek száma. Ezt mutatják az operatív törzs tájékoztatóján ismertetett friss heti adatok is: a legnagyobb mértékben Komárom-Esztergom megyében, 45 százalékkal, de Budapesten is 37 százalékkal estek vissza a számok.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese azzal kezdte a beszámolót, hogy a törvény erejénél fogjva csak magyar vagy angol nyelvű, kétszeri negatív PCR-tesztet igazoló dokumentummal lehet a határátlépésnél figyelembe venni. Erről azért számolt be a szakember, mert egyre többen kérik a határokon, hogy ott valamilyen dokumentumot vegyenek figyelembe. Például a védettségi igazolást sem fogadják el, mert ennek egyelőre még nincs meg a megfelelő jogszabályi feltétele. A védettségi igazolvány megléte önmagában nem mentesít a karanténkötelezettség alól!

A házi karantént csak PCR-teszt végzésekor lehet elhagyni.

Maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az előző napon 467 emberrel szemben közterületen, 7-tel szemben a tömegközlekedésben, 9-cel szemben üzletekben jártak el.

Egy vendéglátóhelyet kellett bezárni az elmúlt egy napban: Ibrányban egy helyen szeszes itallal szolgáltak ki egy vendéget.

A határokon a tranzitszabályokkal kapcsolatban 39 intézkedést végeztek a legutóbbi adatközlés óta.

3597 új fertőzött, 285 elhunyt - a szerdai járványadatok ismertetésével kezdte Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője, rámutatva, hosszú idő után először csökkent az aktív fertőzöttek száma.

35 413 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt (14.) héten, ez 13 334-gyel kevesebb, mint a 13. héten

Az átlagéletkor 46 év, a nemenkénti megoszlás sem változott (57 százalék nő).

Az elmúlt héten a fertőzöttek 14 százalékát Budapesten, 13 százalékát Pest megyében regisztrálták.

Országos szinten 27 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma,

Budapesten például 37 százalékkal estek vissza a számok, Komárom-Esztergom megyében 45 százalékkal, Tolna megyében 36 százalékkal, Pest megyében 35 százalékkal a 13. héthez képest.

A magyar lakosság 30,7 százaléka már kapott oltást.

Ma kapnak sms-t azon óvodai, iskolai dolgozók, akik az elmúlt két hétvégi oltókörben nem tudtak megjelenni.

Az oltópontokon is folytatódik a vakcinálás a Szputnyik és a Pfizer vakcináival, a háziorvosok pedig AstraZenecát fognak tudni használni.

Kérdések

Előfordul-e, hogy az oltás után megfertőződik valaki?

Igen, bármelyik után előfordulhat, de az oltás töredékére csökkenti a súlyos betegség esélyét. De az oltás után is be kell tartani a higiénés és egyéb járványügyi előírásokat, és a súlyos krónikus alapbetegséggel rendkelkezőknek és a kockázati csoportokba tartozóknak kifejezetten figyelniük kell magukra.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018