eur:
395.1
usd:
370.75
bux:
65116.7
2024. április 19. péntek Emma
Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Fidesz-frakciónak a nemzeti konzultációt kísérő, Álljunk ki Magyarországért! országjáró rendezvénysorozatának záróeseményén a Bálna Budapest Rendezvényközpontban 2017. június 27-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Hidvéghi Balázs: elveszítette iránytűi szerepét az Európai Néppárt

Magyarország példájából az látszik, hogy a bátor, építkező kormányzás hozhat eredményeket - jelentette ki a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője szerdán.

A politikus a XXI. Század Intézettel közös konferenciasorozatának első, Európa mi vagyunk című online rendezvényén azt mondta, hogy az elmúlt év a koronavírus-járvány elleni küzdelem jegyében telt. Nem Brüsszel védte meg az embereket, hanem a kormányok tettek így. Az Európai Unió sem a helyzet előrejelzésében, sem pedig a kezelésében nem tudott eredményeket felmutatni - jelentette ki Hidvéghi Balázs.

Az Európai Néppárt elveszítette iránytűi szerepét; nem erős közösség benyomását kelti, hanem sokkal inkább önfeladó, sodródó alakulatét - hangoztatta, hozzátéve, hogy főként ebből fakadtak a viták a nagyobbik magyar kormánypárttal, a Fidesz ugyanis nem sodródó.

Fontos, elsősorban világnézeti kérdésekben az Európai Néppárt nem nyerte meg vagy akár kikerülte a vitákat. Folyamatosan "területfeladásba ment bele" a hagyomány, a kereszténység, a kultúra témájában - mondta.

Hidvéghi Balázs szerint az új baloldali ideológia, amelyet rendkívül erőszakosan, arrogánsan próbálnak mindenkire rákényszeríteni, elveti a tradíciót, ki akarja iktatni a vallást. Érték- és támaszmentes megközelítés ez, amely mindent viszonylagossá tesz - fűzte hozzá.

Nagy nyugat-európai országokban a jobboldal nem száll szembe ezekkel a törekvésekkel, inkább enged nekik.

Az új baloldali ideológia alapvetően szabadságellenes - vélekedett a politikus.

Azt mondta, egyesek kritikátlanul ismételgetik, hogy több, központosítottabb Európa kell, ez majd mindent megold, a magyar kormány szerint azonban nincs így.

A Fidesz azért hagyta ott az Európai Néppártot, mert lehangoló az európai jobboldal állapota - jelentette ki Hidvéghi Balázs.

Köszöntőjében Schmidt Mária, a XXI. Század Intézet főigazgatója azt hangoztatta, hogy a közép-európaiak rendelkeznek valamivel, amivel a nyugat-európaiak már nem: van víziójuk, tudják, milyen jövőt akarnak.

A térség víziója a kontinensről: szabad nemzetek szabad szövetsége a szabadság jegyében. Ezt szeretnék elérni a jövőben - hangoztatta.

Úgy vélekedett, hogy a nyugat-európaiak kissé megfásultak, a magyarok azonban még lelkesek, és remélhetőleg ezt át tudják rájuk ragasztani.

A 20. századi Európában mindig az volt a kérdés, hogy ki lesz a kontinens új ura - mondta Schmidt Mária. Az első világháborúban ez nem dőlt el, a második után patthelyzet állt elő: a világ egyik felét amerikanizálták, a másikat szovjetizálták. Európa új ura 1989-90-ben végül az Egyesült Államok lett, ekkortól amerikanizáció vette kezdetét, ez azonban megtorpant a 2008-as gazdasági válság idején, majd a 2015-ös migrációs krízis és a mostani járványhelyzet alatt is - jelentette ki a főigazgató.

Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója kijelentette, hogy a magyar jobboldalnak nem kell utat keresnie, mert már úton van, és tudja, merre, milyen sebességgel halad. Bölcs szövetségpolitikával rendelkezik - jegyezte meg.

Európa mozgásban van, amelyet csak felgyorsított a koronavírus-járvány, főleg azon ellentét miatt, amely a felelős nemzetállamok cselekvőképessége és az elszámoltathatatlan föderális szint nehézkessége között feszül - hangoztatta Békés Márton, hozzátéve: "világrendszerváltás közepén vagyunk".

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×