eur:
394.19
usd:
370.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Kajári Gáborné főnővér előkészíti az oltáshoz a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján Békéscsabán 2021. április 2-án.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Müller Cecília: kezeljük óvatosan a friss fertőzöttségi adatot

A húsvéti ünnep négy napja után álltak ismét kamerák elé a friss hírekkel az operatív törzs munkatársai – a nyitás miatt nagyon várt 2,5 milliós oltásszám kapujában. Erről nem esett szó a tájékoztatón, de az elhangzott: az alacsony napi fertőzöttségi adat nem ad okot optimizmusra, valószínűleg az ünnepek után megnő az orvoshoz fordulók száma. Elhangzott: a háziorvosok is megkapták a poszt-covid módszertani ajánlást, hozzájuk és a poszt-covid ambulanciákhoz is fordulhatnak az érintettek.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese kezdte az operatív törzs tájékoztatóját a rendőrségi információkkal.

A hosszú hétvégén 3851 ember a közterületeken, 68 a tömegközlekedésben, 30 bevásárlóközpontban és üzletben nem vagy rosszul hordta a maszkot, ami miatt intézkedtek velük szemben.

Pénteken a budapesti Filozófusok Parkjában egy fiatalokból álló csoport sok tagja nem viselt maszkot, összesen 18 személlyel szemben indult szabálysértési eljárás.

Egy gönyűi virágboltot bezárattak a hosszú hétvégén, mert az üzemeltető nem tartotta be a védelmi előírásokat.

1019 rendőri intézkedés volt eddig a vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonaktozó szabályok megsértése miatt. A hosszú hétvégén 16 vendég és 2 üzemeltető ügyében jártak el, 3 vendéglátóhelyet zárattak be. Akasztón egy söröző, Maglódon egy söröző kerthelyisége volt nyitva, a budapesti Lánchíd utcában és Üllés településen egy-egy vendéglátóhely volt szabályellenesen nyitva és vendégeket szolgáltak ki (utóbbi helyen a mosdóban bukkantak rá a bujkáló vendégre).

3249 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok megszegése miatt.

Egy XIII. kerületi magánlakáshoz április 1-jén csendháborítás miatt hívták a környékbeliek a rendőröket, akik 5 főt ellenőriztek, 3 fő sértette meg a kijárási tilalmat. Ám a figyelmeztetés és a szabálysértési eljárás ellenére később vissza kellett menniük, ezért a kerületi rendőrkapitányságra előállították az ott lévőket.

Az Erzsébet körúton egy Airbnb-lakásban intézkedtek 6 fővel szemben csendháborításos állampolgári bejelentés miatt, a Dohány utcában 11 személlyel szemben szintén Airbnb-lakásban. Itt az üzemeltetővel szemben is eljárást indítottak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kezdésként hangsúlyozta:

"az első szó a köszöneté kell hogy legyen. Csak ezen a négy napon 276 ezer embert oltottunk be, ezt köszönöm mindenkinek"

mondta, megemlékezve a húsvétkor dolgozó egészségügyi dolgozóknak, önkénteseknek, és azoknak is, akik megjelentek az oltópontokon felvenni a vakcinát. A reggel közzétett napi adatok közül megemlítette: mintegy 2 432 000 beoltott személy van már Magyarországon (legalább első oltás), több mint 900 000 ember már a második dózist is megkapta. Az átoltottság az uniós átlag közel duplája: Magyarországon a lakosság 24,2 százaléka kapott legalább egy adag védőoltást (az uniós átlag 12,7 százalék). Az eddig regisztrált 65 év felettiek 85 százaléka már megkapta az oltást.

A 80 éven felüliek körében több mint 90 százalékos az átoltottság.

Egyre több praxisban "elfogynak" a 65 év feletti regisztráltak - de még mindig vannak, akikről "nem tudnak", mert nem regisztráltak, őket a jelentkezésre biztatta Müller Cecília.

A honvédségi buszok kedden Komárom-Esztergom megyében járják a kistelepüléseket az oltások beadásáért.

A pedagógusok, köznevelésben dolgozók oltásának első köre (a korábban regisztráltak) rendben lezajlott.

Szerdán Pfizer vakcinát várnak, 246 800 adagot, ebből fogják folytatni a pedagógusok második körös oltását és a lakosság vakcinálása is folytatódik.

A várandósok, szoptatós édesanyák a Pfizer és a Moderna vakcinával oltják, már 3,8 millió fölött van az oltásra regisztráltak száma. "Az utóbbi 5 hét alatt nőtt a jelentkezők száma, mintegy másfél millióval többen jelentkeztek ezen idő alatt, mint a korábbi adat volt" - mondta Müller Cecília.

A március végi KSH-felmérés szerint a lakosság 55,6 százaléka beoltatná magát, 20 százalék talánnal válaszolt - az országos tisztifőorvos szerint később ők is igenre váltanak majd, így elérhető lesz a kívánt 70 százalék körüli oltotti szám.

Müller Cecília szeretne hinni abban, hogy a fent említett rendőri intézkedést kívánó jelenségek kivételek, és a lakosság fegyelmezettségének meglesz az eredménye, és hamarosan tetőzik a járvány, de egyelőre még sokan vannak kórházban, és magas az elhunytak száma is. Meghaladta a 250 ezret az aktív fertőzöttek száma is.

A poszt-covidban, vagyis a fertőzés után hosszan elnyúló betegségben szenvedőket is megszólította a szakember: aki fáradtságot, alvászavart, szív- tüdőproblémát tapasztal, forduljon a poszt-covid klinikákhoz, ezek az egyetemi kórházakban működnek. Van egy központi módszertani ajánlás arra, milyen kezelés javasolt az ilyen lassan gyógyuló betegek számára.

Ezt a módszertant a háziorvosok is megkapták.

Az alacsonyabb fertőzöttségi számmal kapcsolatban azt mondta, hogy a valóság valószínűleg nem ennyire kedvező, mint amit ez alapján lehetne gondolni, ugyanis az ünnepek után bizonyára megnő az orvoshoz fordulók száma.

A szennyvízvizsgálatok szerint országos szinten stagnál az ürített vírusmennyiség, de egyrészt ez magas szinten áll, vagyis folyamatosan magas a betegek száma, másrészt két városban van emelkedés is (enyhe fokú; Szeged és Szolnok), míg csökkenés nem tapasztalható.

Kérdések

Honnan lehet tudni, hogy kialakult-e a védettség, mert az oltás utáni vizsgálatok nem mindig mutatnak ki antitesteket?

Az atitesteket termelő sejtek működése a védőoltás vagy a fertőzés után elkezdődik. Fontos, hogy mikor történik a mérés. Az ellenanyag-válasz ráadásul csak az egyik vonala a védettségnek, a másik fontos védvonal a sejtes immunitás, amit viszont nehézkesebb mérni. Sok olyan betegség létezik az országos tisztifőorvos szerint, amikor nincsenek antitestek a szervezetben egy bizonyos idő után, de a memóriasejtek (fehérjék) emlékeznek a korábbi anyagra és a szervezetet beállítják az azonnali védekezésre. Vannak a sejtes immunitás mérésére szolgáló vizsgálatok már Magyarországon is, de addig marad a védőoltások felvétele és a higiéniai előírások betartása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×