INFORÁDIÓ
2021. április 20. kedd
Tivadar

húsvét

oltás

koronavírus

orbán viktor

a nap legfontosabb hírei

Már 2,2 millió fölött a beoltottak száma - a nap hírei

Infostart

Az emberi élet kiszolgáltatottságáról is beszélt húsvéti vigíliáján az esztergom-budapesti érsek. Itthon egy nap alatt 242 beteg halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben. Már a 2 millió 236 ezer embert beoltottak Magyarországon. A nap legfontosabb hírei április 3-án.

Az emberi élet kiszolgáltatottságáról beszélt húsvéti vigíliáján az esztergom-budapesti érsek. Erdő Péter bíboros a Szent István-bazilikában hívek részvétele nélkül megtartott szentmisén kiemelte: ha egy világjárvány döbbent is rá mindenkit, milyen kiszolgáltatott az emberi élet ebben a világban és mennyire nem csupán az emberek igyekezetén múlik a sorsuk, mindez nem a kétségbeesés forrása. A főpap hangsúlyozta: a világot uraló önzés és gyűlölet közepette a feltámadt Krisztus más távlatot mutat az emberiségnek.

Az idén mélyebben átélhetjük a kétségbeesést, de az új élet reményét is– jelentette ki húsvét alkalmából a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. Balog Zoltán szavai szerint megrázó, nehéz időszak a mostani: a kórházakat látogató lelkészek nap mint nap találkoznak a halálra készülő emberekkel, vigasztalják a szeretteiket. Úgy fogalmazott: a húsvét üzenete az, hogy a világ a bajban, a járvány idején sincs egyedül, és aki megalkotta, képes arra is, hogy megszabadítsa, újjáteremtse.

Jézus erősebb a templom falainál, és ahogy a bezárkózott tanítványokat, úgy a karanténban lévő mai embert is meg tudja szólítani - mondta húsvét alkalmából a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke. Fabiny Tamás kifejtette: az idei húsvétkor üresek a templomok, de a lelkészek folyamatosan végzik szolgálatukat. Éppen ezért a katolikus, a református és az evangélikus egyház levélben kérte a belügyminisztert, hogy a pedagógusokhoz hasonlóan a lelkészeket is vegyék előre az oltási tervben.

Egy nap alatt 242 többségében idős, krónikus beteg halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben. Újabb 8.637 embernél igazolták a kórokozót. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 242 ezret. 11.383 embert ápolnak kórházban, közülük 1.437-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta 641 ezerre nőtt az igazoltan fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké meghaladta a 21 és fél ezret.

Húsvétkor is folytatódnak az oltások - erősítette meg a miniszterelnök. Orbán Viktor köszönetet közösségi oldalán mondott azoknak a háziorvosoknak, kórházi dolgozóknak és az ápolónőknek, akik húsvét idején is vállalták a munkát. Hozzátette: a beoltottak száma elérte a 2 millió 236 ezret.

Tömeges tesztelést és szigorú kontaktkutatást sürget az MSZP. Az ellenzéki párt szerint több kutatás is alátámasztja, hogy a járványügyi korlátozások akkor lesznek igazán hatásosak, ha a tömeges tesztelés mellett a lehetséges fertőzötteket is felkutatják. Azoknak pedig, akik igazoltan koronavírus-fertőzöttek, vagy karanténba kényszerülnek biztosítani kell a fizetésük 100 százalékának megfelelő táppénzt.

Politikai lejárató kampánynak tartja a Jobbik, hogy a kormány oltásellenesnek bélyegzi az ellenzéket. A párt közleménye hangsúlyozza: a Jobbik kezdettől fogva kiemelten fontosnak tartja a védőoltást, de álláspontja szerint a magyar embereket csak bizonyítottan biztonságos vakcinákkal szabadna beoltani. Az ellenzéki párt elhibázottnak tartja a kabinet járvány-, illetve válságkezelését.

Az igazságos és biztonságos érettségi feltételeinek biztosítására szólította fel a kormányzatot a Párbeszéd. Az ellenzéki párt arra hívta fel a figyelmet, hogy a végzős diákok még mindig nem tudják, milyen körülmények között zajlanak majd az egy hónap múlva kezdődő vizsgák. A Párbeszéd korainak tartja az iskolák április 19-i megnyitását, mert addigra még nem alakul ki védettség a most beoltott tanároknál.

Budapest klímastratégiájának fontosságát hangsúlyozta a főpolgármester. Karácsony Gergely a héten írta alá a főváros zöld infrastruktúra fejlesztéséről és fenntartásáról szóló Radó Dezső Tervet. Ez alkalomból hangsúlyozta: a stratégiában azokat a lépéseket határozták meg, amelyeket a következő évtizedben meg kell tenni a káros kibocsátásokat érdemi csökkentéséért, illetve a klímaváltozás hatásainak mérsékléséért.

Mianmarban a katonaság osztagai ismét tüzet nyitottak ellenzéki tüntetőkre és öt embert megöltek. Egy politikai foglyokat segítő emberi jogi szervezet közölt: a február 1-jei hatalomátvétel óta a délkelet-ázsiai ország fegyveres alakulatai már 550 embert öltek meg, köztük 46 gyermeket.

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb vasúti szerencsétlenségének áldozataira emlékeztek Tajvanon. A legutóbbi adatok alapján 51-en vesztették életüket pénteken, amikor egy alagútban kisiklott a Tajpejből Tajtungba tartó személyvonat. A 186 sérült közül 41-et kórházban ápolnak. A tajvani hatóságok vizsgálják a vasúti katasztrófa okait.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018