eur:
391.02
usd:
366.97
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A jelenlevő képviselők megemlékezése a nemrég elhunyt Pánczél Gyula volt MDF-es képviselőről az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2021. február 1-jén. Az Országgyűlés a Jobbik, a DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd kezdeményezésére tart rendkívüli ülést a koronavírus-járvány kezelését célzó, az ellenzéki pártok szerint elégtelen kormányzati intézkedések megvitatására. Az ellenzéki pártok négy javaslat tárgyalását és ezekben három vizsgálóbizottság felállítását indítványozták. A parlamenti ülésen a Fidesz és a KDNP nem vesz részt, mert politikai blöffnek tartja az ellenzéki pártok kezdeményezését.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Így állít majd miniszterelnök-jelöltet az ellenzék

Vasárnap közös közleményt adott ki a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd.

Döntöttek az előválasztás menetrendjéről az ellenzéki pártok elnökei - írja közös közleményében a hat érintett párt.

A "kormány- és korszakváltásra" készülő hat ellenzéki párt elnöke februári tanácskozásán "hitet tett" amellett, hogy a tárgyalóasztal helyett a választók kezébe adják a döntést: kik legyenek a Fidesz kihívói a választókerületekben, és ki legyen Orbán Viktor kihívója miniszterelnök-jelöltként 2022-ben. Eszerint immár végérvényesen kijelenthető:

mind a 106 választókörzetben előválasztáson dől el, kiket tartanak a választók alkalmasnak a Fidesz legyőzésére.

Az előválasztás "a demokrácia valódi ünnepe lesz", ezért azon nemcsak a pártok jelöltjei, de civilek is elindulhatnak, akiknek a hatékony közös kormányzás érdekében előre jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni a parlamenti munka során. A közös kormányzás ugyanis közös felelősséget is jelent.

Az előválasztás több hetes folyamata – figyelemmel a koronavírus-járványra – augusztus közepétől indul, amelynek során

az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyét két fordulóban választhatják ki

azok a szavazók, akik 2022. áprilisáig betöltik a 18. életévüket. Az előválasztáson mindenki indulhat, aki elfogadja a jelölti feltételeket, amelynek része képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlás összegyűjtése is. Az előválasztás lebonyolítására a szervező hat párt a napokban felállítja az Országos Előválasztási Bizottságot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×