INFORÁDIÓ
2021. április 22. csütörtök
Csilla, Noémi

a nap hírei

koronavírus

harmadik hullám

orbán viktor

Fertőtlenítik a sporteszközöket az egyik bezárt edzőközpontban Nyíregyházán 2020. november 11-én. A koronavírus-járvány második hulláma miatt elrendelt kormányzati védelmi intézkedések szerint ettől a naptól tilos a szabadidős létesítmények használata, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

Orbán Viktor is megszólalt: rossz irányba fordult a járvány - a nap hírei

Infostart

A hazai követelményeknek mindenben megfelelőnek találta a Sinopharm vakcináját a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Összehangolt kibertámadás indult a kormányzati oldalak ellen.

Egy nap alatt újabb 3093 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést, meghalt 110 többségében idős, krónikus beteg. Az elmúlt egy hónapban ez a legmagasabb szám - közölte a kormányfő. Orbán Viktor szokásos reggeli rádióinterjújában úgy fogalmazott: itt a koronavírus 3. hulláma. Hozzátette: jó esély van arra, hogy húsvétra mindenkit be tudnak oltani, aki a mostanáig regisztrált, és áprilisra már több mint két és fél millió ember megkaphatja a vakcinát.

A hazai követelményeknek mindenben megfelelőnek találta a Sinopharm vakcináját a Nemzeti Népegészségügyi Központ – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az Operatív Törzs tájékoztatóján elmondta: a 79 százalékos hatékonyságú kínai szerrel a gyógyszerészeti intézet jóváhagyása után kezdődhet meg az oltás. A kínai készítményt a könnyű tárolhatósága miatt elsősorban a háziorvosokhoz juttatják el.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szeretné elérni, hogy azok, akik védettek a vírussal szemben, mehessenek étterembe, szállodába. Flesch Tamás, a szervezet elnöke elmondta: a magyarok már a húsvéti, áprilisi, és az azt követő időszakokra elkezdtek szállást foglalni a belföldi hotelekbe.

Megemelte egymilliárd euróra hozzájárulását a koronavírus elleni vakcina elosztása érdekében létrehozott programhoz az Európai Bizottság. Ursula von der Leyen elnök a G7 csoport vezetőinek videokonferenciáján közölte: az unió kötelezettségvállalása közelebb viszi a COVAX-ot azon célkitűzésének teljesítéséhez, hogy az év végéig 1,3 milliárd adag biztonságos vakcina juthasson el a programban részt vevő 92 alacsony és közepes jövedelmű országba.

A Fidesz választmányi elnöke szerint lényegében már megvannak a párt képviselőjelöltjei a következő országgyűlési választásokra. Kövér László az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a mandátummal rendelkező képviselők nagy része el kíván indulni a jövő évi választásokon is. Hozzátette: a nyári hónapokra várhatóan kiderül, hogy a pártvezetés elégedett-e azzal a teljesítménnyel, amelyet a potenciális jelöltek eddig nyújtottak.

A miniszterelnök konzultációval kapcsolatos bejelentését követően összehangolt kibertámadás indult a kormányzati oldalak ellen. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára tájékoztatott, hogy a támadás érintette az oltási regisztrációs és a konzultációs oldalt, a koronavírusról szóló tájékoztató oldalt, valamint a kormany.hu portált is. Dömötör Csaba hangsúlyozta: a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató munkatársai megtették a szükséges informatikai lépéseket.

Az Alkotmánybíróság szerint nem ütközik az alaptörvénybe, hogy a kormány tavaly különleges gazdasági övezetet jelölt ki a gödi önkormányzat területén. A testület elutasította a város önkormányzatának alkotmányjogi panaszát, ugyanakkor előírta, hogy az országgyűlésnek a helyi önkormányzatok kötelező feladat- és hatásköreinek ellátásához azokkal arányban álló költségvetési, illetve más vagyoni támogatást kell biztosítania.

A főpolgármester szerint az Alkotmánybíróság is egyértelművé tette, hogy a kormánynak kompenzálnia kell az önkormányzatokat az elvont adóbevételekért. Karácsony Gergely a gödi különleges gazdasági övezet kijelölésével összefüggő ítéletre reagálva hangsúlyozta: a testület kimondta: a kormányzat még a veszélyhelyzetre hivatkozva sem vonhatja el kompenzáció nélkül a helyi adóbevételeket.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió összefogását sürgette az éghajlatváltozás elleni küzdelemben az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen a müncheni biztonságpolitikai konferencia online fórumán kijelentette: a két félnek egyeztetnie kell a nagy technológiai vállalatok világszintű befolyásának korlátozásáról. Joe Biden amerikai elnök arról beszélt, hogy meg kell védeni és erősíteni, illetve megújítani a demokráciát, amely Európában és az Egyesült Államokban is több helyen támadás alatt áll.

A német kancellár szerint országa készen áll a transzatlanti kapcsolatok új fejezetének megnyitására. Angela Merkel a müncheni biztonságpolitikai konferencia online fórumán üdvözölte, hogy az Egyesült Államok új vezetése visszatért a párizsi klímamegállapodáshoz, az Egészségügyi Világszervezetbe és az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arról beszélt, hogy a szövetség tagállamainak és Csendes-óceáni partnereinek szorosabbra kell fűzniük a kapcsolatokat, mivel Kína erősödése kihívást jelent a transzatlanti biztonságra.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018