INFORÁDIÓ
2022. május 27. péntek
Hella

szputnyik v

sinopharm

vakcina

ogyéi

mok

kincses gyula

koronavírus

Egészségügyi dolgozó egy koronavírus (SARS-CoV-2) elleni vakcinát tartalmazó fiolát tart a kezében, mielőtt beadná egy önkéntentes egy moszkvai kórházban 2020. szeptember 17-én. Az új vakcinát Szputnyik V néven regisztrálták és most kezdik a tömeges tesztelést.

MOK: az alkalmazási előírás hiányában nem ajánlható a kínai és orosz vakcina

A Magyar Orvosi Kamara levélben fordult az OGYÉI főigazgatójához, hogy hozza nyilvánosságra az orosz Szputnyik V és kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinák engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat, különös tekintettel az alkalmazási előiratra, ez utóbbi ugyanis az alapfeltétele a készítmény betegbiztonságot garantáló alkalmazásának.

Kincses Gyula elnök szerint a Magyar Orvosi Kamara kérésére azért került sor, mert az orvoskollégák szeretnének hivatalosan engedélyezett szereket használni. Szeretnék azok engedélyezési tényét – minden fontos kellékével együtt – hivatalosa formában látni. Egy orvos ugyanis csak abban az esetben védett, ahogyan a beteg is, ha engedélyezett készítményt használ, annak alkalmazási előíratának megfelelően. Ha ezt betartotta, onnantól kezdve a felelősség már a gyártóé, pontosabban a rendkívüli jogrendben az engedélyeztetőé, nevezetesen az államé – hívta fel a figyelmet a szakember.

Kincses Gyula a félreértések elkerülése végett hangsúlyozta,

az orvoskamara nem a Szputnyik V-t és a Sinopharm készítményét kívánta minősíteni,

mondván, hogy a két vakcina alkalmatlan lenne, esetleg nem ajánlanák a használatukat. Hanem arról van szó, hogy az alkalmazási előírat nélkül egyszerűen nem merik jó lelkiismerettel ajánlani az alkalmazásukat.

A Magyar Orvosi Kamara jogi és etikai kérdésnek is tekinti az ügyet. Az elnök magyarázata szerint ugyanis

akkor van biztonságban egy orvos, ha a szakma szabályainak megfelelően jár el. Ahhoz pedig, hogy ennek eleget tegyen, szükség van a szabályokra, ami jelen esetben az alkalmazási előírat.

Másfelől lelkiismereti kérdés mindenki részéről, hogy megfelelő szerrel gyógyít-e, amihez azonban tudniuk kell, hogy hogyan lett engedélyezve, milyen dokumentumok alapján, és kiváltképp, hogy milyen korlátozásokkal alkalmazhatja. Az alkalmazási előírat fogja megmondani például, hogy milyen betegeknek nem adható, vagy hány éves korig ajánlott – sorolta a MOK-elnök.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Kapcsolódó hang

MOK: az alkalmazási előírat hiányában nem ajánlható a kínai és orosz vakcina
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018