eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Egészségügyi dolgozó egy koronavírus (SARS-CoV-2) elleni vakcinát tartalmazó fiolát tart a kezében, mielőtt beadná egy önkéntentes egy moszkvai kórházban 2020. szeptember 17-én. Az új vakcinát Szputnyik V néven regisztrálták és most kezdik a tömeges tesztelést.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

MOK: az alkalmazási előírás hiányában nem ajánlható a kínai és orosz vakcina

A Magyar Orvosi Kamara levélben fordult az OGYÉI főigazgatójához, hogy hozza nyilvánosságra az orosz Szputnyik V és kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinák engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat, különös tekintettel az alkalmazási előiratra, ez utóbbi ugyanis az alapfeltétele a készítmény betegbiztonságot garantáló alkalmazásának.

Kincses Gyula elnök szerint a Magyar Orvosi Kamara kérésére azért került sor, mert az orvoskollégák szeretnének hivatalosan engedélyezett szereket használni. Szeretnék azok engedélyezési tényét – minden fontos kellékével együtt – hivatalosa formában látni. Egy orvos ugyanis csak abban az esetben védett, ahogyan a beteg is, ha engedélyezett készítményt használ, annak alkalmazási előíratának megfelelően. Ha ezt betartotta, onnantól kezdve a felelősség már a gyártóé, pontosabban a rendkívüli jogrendben az engedélyeztetőé, nevezetesen az államé – hívta fel a figyelmet a szakember.

Kincses Gyula a félreértések elkerülése végett hangsúlyozta,

az orvoskamara nem a Szputnyik V-t és a Sinopharm készítményét kívánta minősíteni,

mondván, hogy a két vakcina alkalmatlan lenne, esetleg nem ajánlanák a használatukat. Hanem arról van szó, hogy az alkalmazási előírat nélkül egyszerűen nem merik jó lelkiismerettel ajánlani az alkalmazásukat.

A Magyar Orvosi Kamara jogi és etikai kérdésnek is tekinti az ügyet. Az elnök magyarázata szerint ugyanis

akkor van biztonságban egy orvos, ha a szakma szabályainak megfelelően jár el. Ahhoz pedig, hogy ennek eleget tegyen, szükség van a szabályokra, ami jelen esetben az alkalmazási előírat.

Másfelől lelkiismereti kérdés mindenki részéről, hogy megfelelő szerrel gyógyít-e, amihez azonban tudniuk kell, hogy hogyan lett engedélyezve, milyen dokumentumok alapján, és kiváltképp, hogy milyen korlátozásokkal alkalmazhatja. Az alkalmazási előírat fogja megmondani például, hogy milyen betegeknek nem adható, vagy hány éves korig ajánlott – sorolta a MOK-elnök.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×