eur:
395.1
usd:
370.75
bux:
65116.7
2024. április 19. péntek Emma

Megvásárolja Izraeltől a Vaskupola radarrendszert Magyarország - a nap hírei

Egy nap alatt újabb 4153 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint a jelenlegi helyzet nem tesz lehetővé enyhítéseket karácsonyra. Németországban újabb teljes zárlatot vezet be a kormány. A nap legfontosabb hírei december 13-án.

Egy nap alatt újabb 4153 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon a legutóbbi adatok szerint. 181 többségében idős, krónikus beteg halt meg a szövődményekben. Összesen 7646 embert ápolnak kórházban, közülük 606-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 192 ezret. A járvány kezdete óta több mint 280 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma megközelíti a 7 ezret.

Most kell vigyázni azért, hogy a tavasz sokkal jobban telhessen - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szlávik János az M1-en arról beszélt: ha az emberek továbbra is betartják a szigorú korlátozásokat, akkor remélhetőleg nemsokára csökkenni fog a fertőzöttek száma, a jelenlegi helyzet azonban nem tesz lehetővé enyhítéseket karácsonyra és szilveszterre. A Dél-pesti Centrumkórház főorvosa arra kérte a családokat, hogy lehetőleg magukban ünnepeljenek az év végén.

Már 236 ezer gyermeknek van babakötvénye - ismertette a pénzügyi tárca államtitkára.Tállai András elmondta: a családtagok és az állam befizetései révén 107 milliárd forintnál is nagyobb összeg kamatozik a gyermekeknek babakötvényben, ami 25 százalékot meghaladó növekedés a tavaly év végi mintegy 80 milliárd forintos állományhoz képest. Hozzátette: az éves befizetés után járó 10 százalékos, maximum 6 ezer forintos állami támogatás mellett.

Megvásárolja Izraeltől a Vaskupola radarrendszert Magyarország.Korom Ferenc vezérkari főnök pénteken írta alá az erről szóló megállapodást. A hadsereg 2022-ben veszi át az első új radareszközöket. A rendszer képes alacsonyan repülő légijárművek, rakéták és tüzérségi lövedékek észlelésére és bemérésére. A rendszert hozzáillesztették a Vaskupola légvédelmi projekthez, és összehangolták a tüzérség eszközeivel.

Németországban újabb teljes zárlatot vezet be a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt a kormányzat.A rendelkezés szerdától január 10-ig lesz hatályban. Csak az alapvető létszükségleti cikkeket árusító boltok tarthatnak nyitva. A napközbeni gyermekellátás és a közoktatás rendszerét ügyeleti üzemmódra állítják át, a munkaadókat felkérik, hogy a lehető legszélesebb körben tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést.

Romániában elakadtak a koalíciós tárgyalások a jobbközép Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség között, miután a két román párt nem tudott megegyezni a miniszterelnöki és házelnöki tisztségek elosztásáról. A Nemzeti Liberális Párt - a kormányfői posztról a választások után lemondott - Ludovic Orban pártelnök számára szeretné megszerezni a képviselőház elnöki tisztségét, ugyanakkor a koalíció legnagyobb pártjaként a miniszterelnöki tisztséget sem engedné át, amelyre Florin Cîţu pénzügyminisztert javasolta.

Folytatódnak a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszerének feltételeiről - közölte London és Brüsszel. A bejelentés előtt Boris Johnson brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke telefonos megbeszélést tartott. A rövid egyeztetés után kiadott közös közlemény szerint a két vezető utasította a tárgyalóküldöttségeket: igyekezzenek feltérképezni, hogy még ebben a késői időszakban is elérhető-e a megállapodás.

A Vatikán vállalta, hogy 2050-ig nullára csökkenti saját szén-dioxid-kibocsátását. Ferenc pápa ezt az ENSZ-klímacsúcstalálkozójának küldött videoüzenetben közölte. A világ legkisebb állama, a 44 hektáron elterülő Apostoli Szentszék a zéró emisszió elérése érdekében folytatja hagyományos üzemanyaggal működő gépkocsiparkja lecserélését elektromos vagy hibrid gépkocsikra, az erőforrások, köztük főleg a víz felhasználásának ésszerűsítését és a faültetést.

Engedélyezték a kuvaiti hatóságok a Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus elleni oltóanyagának vészhelyzeti alkalmazását. Az engedélyeztetést megelőzően egy erre a célra felállított bizottság ellenőrizte a vakcina biztonságát, hatékonyságát és minőségét, valamint tanulmányozta a klinikai vizsgálatok eredményét is.A térség országai közül csütörtökön Szaúd-Arábia is jóváhagyta a vállalatok gyártotta vakcinát, amelyet december elején Bahrein szintén engedélyezett.

Január 5-ig felfüggesztik az afganisztáni béketárgyalásokat a kabuli kormány és a radikális iszlamista tálibok képviselői. Az afgánközi béketárgyalásokat az Egyesült Államok és a tálibok közt februárban megkötött békemegállapodás írta elő. Az egyeztetések célja, hogy kivonják a külföldi katonákat Afganisztánból. A szeptemberben kezdett megbeszélések többször is elakadtak.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×