eur:
389.55
usd:
361.83
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ismét rekordot döntött a koronavírus-járványban elhunytak napi száma itthon - a nap hírei

A magyar egészségügy támogatására nyújt 162,5 millió eurós hitelt Európai Beruházási Bank. A kiber- és a hibridhadviselést nevezte a Honvédség legújabb kihívásának a honvédelmi miniszter.

Ismét rekordot döntött a koronavírus-járványban elhunytak napi száma Magyarországon. Az elmúlt 24 órában 189 többségében idős, krónikus beteg halt meg a betegség szövődményeiben, így az elhunytak száma 5513-ra emelkedett. Közben újabb 6212 embernél azonosították a fertőzést. 7812 koronavírusos beteget ápolnak kórházban.

Először az egészségügyi dolgozók, majd a súlyos betegek fogják megkapni a koronavírus elleni vakcinát, utánuk jön majd mindenki más - közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban hangsúlyozta: a kormány mindent meg fog tenni, hogy az oltás a lehető leggyorsabb módon meglegyen. A kormányfő beszélt arról is: hétfő reggel ül össze az operatív törzs, ahol döntés születhet a december 11. utáni szabályokról és a karácsonyi időszakról.

A koronavírusos betegek ellátását szolgáló új részleggel bővült az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elmondta: a felújított részlegen 4 intenzív terápiás és 5 rehabilitációs kórtermet alakítottak ki.

A járvány idején a magyar egészségügy támogatására nyújt 162,5 millió eurós hitelt az Európai Beruházási Bank. A kölcsön fedezi a koronavírussal kapcsolatos egészségügyi felszerelések, egyéni védőeszközök, mobilegységek beszerzését, valamint egy vészhelyzeti konténerkórház felépítését.

A kormány támogatásával 5 újabb magyar vállalkozás indít egészségipari beruházást, 3,3 milliárd forint értékben - közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Facebookra feltöltött videójában elmondta: ezúttal vitaminok, fertőtlenítőszer alapanyagok, maszkok és csomagoló anyagok, nővérhívó rendszerek és 3D nyomtatással előállított orvosi eszközök gyártását segítik költségvetési forrásból.

A koronavírus-járvány elleni küzdelmet támogató biztonságos ünnepi készülődésre kérte a budapestieket a főpolgármester. Karácsony Gergely közleményében arra kért mindenkit, hogy továbbra is kerülje a fertőzés terjedését segítő helyzeteket, és érdemes inkább az online vásárlást választani.

Megérkezett a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinájának első szállítmánya az Egyesült Királyságba, ahol a jövő héten kezdődik az oltási kampány. A világon elsőként London adott hatósági jóváhagyást egy koronavírus-vakcina alkalmazására.

Magyarország fenntartja álláspontját, amely szerint politikai kérdéseket nem lehet összekötni gazdasági kérdésekkel - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta: Magyarország ragaszkodik a jogállamiság és az uniós költségvetés szétválasztásához. A kormányfő szerint az Unió alapszerződésében nincs olyan passzus, amivel megkerülhetnék Magyarországot és Lengyelországot és a maradék 25 tagállam dönthetne.

Az Európai Tanács elnöke szerint a következő 7 éves uniós költségvetéséről és a helyreállítási alapról kötött megállapodás teljes mértékű végrehajtására kell törekedni. Charles Michel hangsúlyozta: közös megoldást kell találnia a büdzsé és a helyreállítási csomag elfogadása érdekében.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a válság kiváló lehetőség arra, hogy újjáépítsék az együttműködést a Nyugat és a Kelet között. Szijjártó Péter az ENSZ-közgyűlés általános vitáján szólalt fel videoüzenet formájában. Azt mondta: a járvány az emberek egészségét, életét és munkahelyét veszélyezteti, és a kormányok kötelessége, hogy egyszerre vegyék fel a küzdelmet mindkét kihívással.

A kibertérben történő műveletek végrehajtását és a hibridhadviselést nevezte a Magyar Honvédség legújabb kihívásának a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: itt elsősorban informatikusok dolgoznak, javadalmazásukban pedig igyekeznek versenyképesek lenni. A tárcavezető beszámolt arról is, hogy mintegy ezer ember csatlakozott a honvédséghez azok közül, akik a koronavírus járvány miatt elvesztették az állásukat.

Durva hangvételű fenyegető üzenetet kaptak kárpátaljai magyar külképviseletek, szervezetek, sajtóorgánumok és magánszemélyek - közölték helyi magyar nyelvű hírportálok. Hétfőn házkutatást tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat több kárpátaljai magyar intézménynél. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szerint a helyi magyarság megfélemlítéséről van szó.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×