eur:
392.27
usd:
366.69
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő beszédet mond az Európai Polgár díjak magyar kitüntetettjeinek rendezett átadóünnepségen a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Dísztermében 2018. szeptember 21-én. Elismerést kapott a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), Szvorák Katalin Kossuth-díjas énekművész és Varga Erika divattervező, a Romani Design alapítója.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

A DK kizáratná Szájer Józsefet a Fideszből, Vona Gábor szerint titkosszolgálati akció történhetett – ellenzéki reakciók

Véleményt formált valamennyi ellenzéki párt a múlt héten lemondott fideszes EP-képviselő brüsszeli magánéleti ügyéről. Egyes elemzők viszont megrendezett titkosszolgálati akciót sejtenek a belga hatóságok szervezett fellépése mögött.

A Facebook-oldalán reagált Szájer József esetére Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. "Na srácok? Ki lesz a következő? Ki mer közületek ma újra buzizni, és hova fogjátok még felírni, hogy az anya nő, az apa férfi?" – írta a volt miniszterelnök, aki szerint a fideszes EP-képviselő brüsszeli partija azért zavaró, mert ő "írta az új, keresztény szellemiségűnek hívott Alaptörvényt".

Pártja korábban azt írta az eset kapcsán, hogy "előbb Borkai, most Szájer. Úgy tűnik, hogy a fideszesek mind ilyenek: drogos csoportos szexorgiákra járnak, miközben otthon várja őket a feleségük, meg a gyerekük.” December 2-i közleményében a DK már azt követeli, hogy Szájer Józsefet azonnal zárják ki a Fideszből.

Az MSZP csak néhány névvel reagált a Fidesz botrányára. "A Fidesz valódi családpolitikája: Borkai Zsolt, Kaleta Gábor, Szájer József" – fogalmaz a párt közleménye.

A Momentum Mozgalom a Facebookon úgy reagált, hogy "Szájer József botránya a Fidesz teljes erkölcsi csődje!” Az ellenzéki párt szerint nem ez az első eset, hogy kiderül a Fidesz képmutatása, "valójában szó sincs keresztény-konzervatív értékrendről, az csak a közpénzek rendszerszintű ellopásának, a gátlástalan hatalomkoncentrációnak a selyempapírba csomagolása".

Az LMP közleménye szerint "itt lenne az ideje, hogy a Fidesz tisztázza, mennyire illik bele a magukról alkotott hazug képbe, egy a járvány időszakban az ereszen lemászva menekülő EU parlamenti képviselő képe?" Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke azt írta, azt is tisztázni kell, magukra nézve, mennyire tartják fontosnak az oly sokszor hangoztatott keresztényi családmodellt, a szabályok betartását.

A Jobbik EP-képviselője, Gyöngyösi Márton szerint "Borkai és Kaleta után újabb fideszesről derült ki dicstelen módon, hogy ő bizony azokat a pártja által annyit emlegetett keresztény-konzervatív erkölcsöket magára mégsem tartja kötelezőnek". Mint írta: "ez a Fidesz a maga teljes valóságában."

"Szex-, drog- és pedofilbotrány: ez Orbán Viktor »keresztény-családbarát« kormánya" – írta Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője a Facebookon, és felemlegette Borkai Zsolt és Kaleta Gábor ügyét is, felhívva a figyelmet arra, hogy ők mind nős emberek, gyerekeik vannak, tehát megfelelnek a kormány „keresztény-konzervatív” és „családbarát” világképének

Megdöbbenéssel és szomorúsággal hallotta Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP EP-képviselője a híreket, és hozzátette: nagyra becsüli és tiszteli Szájer József politikai tevékenységét, mert szerinte kimagasló munkát végzett, amit az ellenfelei is elismernek. "Esendő ember. Az vesse rá az első követ, aki bűntelen" – jelentette ki a fideszes politikus.

Korábban a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja azt közölte, "Szájer József helyes döntést hozott, amikor lemondott Európai Parlamenti képviselői tisztségéről. Az egyedüli helyes döntést hozta meg. Döntését tudomásul vesszük, mint ahogy tudomásul vesszük azt is, hogy bocsánatot kért családjától, a politikai közösségétől és a választóktól."

Titkosszolgálati akció?

„Szinte biztos vagyok benne, hogy az uniós vétó körüli botrány miatt vadászta le valamelyik (német?) titkosszolgálat Orbán brüsszeli parancsnokát” – írta Facebook-oldalán a Jobbik korábbi elnöke, Vona Gábor. Szerinte a magyar–lengyel uniós vétó állhat az ügy kirobbantásának hátterében, amely a brüsszeli magyar-lengyel "szabadságharcra" is negatív hatással lesz.

Pulai András politikai elemző is azt vetette fel egy Facebook-posztban, hogy nem véletlen lehetett a belga rendőrség felbukkanása a házibulin. Szerinte valószínűleg nem ez volt az első ilyen parti Brüsszelben, az évek során rengeteg képviselő, diplomata vehetett ilyenen részt, és miért éppen most derült csak ki, és miért csak a Fidesz legfontosabb EU-politikusa vált ismertté. "Lehet, hogy ez, amit ma látunk egy olyan politikai csata része, aminek van egy másik, ennél nagyobb és fontosabb színtere?" – vetette fel a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×