eur:
388.9
usd:
361.72
bux:
68664.69
2024. május 8. szerda Mihály
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszél az egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szűrés (COVID-19) végleges eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2020. július 1-jén.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Merkely Béla: másfél millióan fertőződhettek meg Magyarországon

Most a középkorúak fertőződnek meg inkább, az idősek jobban vigyáznak magukra - mondta a rektor, aki maga is túl van a betegségen.

A higiéniai szabályok betartása mellett a legfontosabb, hogy a személyes találkozások számát 60-90 százalékban csökkentsük - mondta a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádióban a hirado.hu írása alapján.

"Még ki kell tartanunk, ezeket a korlátozásokat mindannyiunk számára komolyan kell venni.

Együtt kell működnünk, mert akkor tudjuk jelentősen csökkenteni az újonnan fertőzöttek számát” – tette hozzá Merkely Béla, aki azt is megjegyezte, hogy az új megfertőzöttekkel arányos a kórházba és az intenzív osztályra kerülők száma is.

A rektor szerint

nem gyakori, hogy valaki kétszer kapja el a koronavírust, mivel az azon átesettek nagy valószínűséggel már védettek.

A középsúlyos tüneteken átesett fertőzöttek esetében kialakul egyfajta immunitás, így az átlagosnál kisebb az újbóli megfertőződésük esélye, de a kockázat fennáll, így mindenkinek a szabályok maximális betartását javasolja - mondta.

Becslések szerint eddig másfél millióan fertőződtek meg Magyarországon, ami még nem elegendő a nyájimmunitás kialakulásához.

A terjesztők tíz százaléka úgynevezett szuperterjesztő, tőlük jut el a vírus a két héttel későbbi megfertőzöttek nyolcvan százalékához

- fűzte hozzá.

Amikor "elérkezünk egy tartós fázisig a fertőzöttek számát tekintve, akkor egy reprezentatív átfertőződési mérést kell végezni, amiből nagy biztonsággal nemcsak regionálisan, hanem életkorra lebontva is meg lehetne mondani, hogy hányan fertőződtek meg" - közölte.

Megjegyezte: most a középkorúak fertőződnek meg inkább, az idősek jobban vigyáznak magukra.

Szólt arról is, hogy rendkívül fontos az immunrendszerünk felkészítése, a D-vitamin rendszeres szedése különösen ősszel és télen elengedhetetlen. Amikor a megbetegedés megtörténik, az ágynyugalom az alapvető, és sok folyadék fogyasztása.

Merkely Béla hangsúlyozta: senkinek nem ajánlja az ivermektint tartalmazó állatgyógyszerek emberi használatát, hozzátéve: bár hatóanyag szempontjából ez a vegyület nem káros, klinikai vizsgálatok nem támasztják alá a hatásosságát.

A rektor is koronavírusos volt, de csütörtöktől ismét munkába állt.

Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×