eur:
393.94
usd:
369.22
bux:
65720.4
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Tíz évet kaphat a mesés kamuörökségével Kósa Lajost is felültető nő

Húsz sértettnek okozott közel 780 millió forint kárt egy nő azzal, hogy külföldi örökségének megszerzéséhez kölcsönöket kért, noha az örökség nem is létezett.

A vádirat lényege szerint a vádlott a csalásokat még 2009-ben kezdte, amikor is szerény anyagi körülményeire tekintettel elhatározta, hogy pénzt fog szerezni – írja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség közleménye.

Módszere az volt, hogy elhitette a környezetében élőkkel azt, hogy külföldön élő édesapja után nagy vagyont örökölt, melynek megszerzése költséges, ezért kölcsönöket kért a sértettektől, cserébe pedig anyagi viszonzást ígért. A vádlottnak sem lehetősége, sem képessége nem volt arra, hogy az így felvett összegeket visszafizesse. A vádlott édesapja egyébként csak évekkel később, 2014-ben hunyt el Magyarországon, de utána vagyon nem maradt.

Ő volt az, aki Kósa Lajost, a Fidesz politikusát is megtévesztette a több milliárd eurósnak beállított örökségével.

A vádlott elhitette a sértettekkel, hogy a külföldön örökölt vagyonba kimagaslóan nagy értékű részvénycsomagok, üzleti és egyéb vagyoni részesedések, valuta és forintbetétek, értékpapírok és nagy értékű ingatlanok tartoznak, melyek megszerzéséhez külföldi ügyvédeket kell fizetnie, a vagyon kezeléséhez tanácsadókat kell bevonnia, egyáltalán bonyolult jogügyleteket kell előkészítenie és elintéznie pénzintézeteknél. A megtévesztés része volt az is, hogy magyar ügyvédi és közjegyzői okiratokat készíttetett a vádlott a nem létező külföldi hagyatékkal kapcsolatban, melyben titoktartást vállaltak a sértettek. A vádlott több sértettnek hozzáférést biztosított a saját elektronikus levelezéséhez, amelyben a hagyatékkal kapcsolatos fiktív levelek voltak, ezeket a vádlott készítette.

Az egyes sértetteknek okozott kár 1,4 millió forinttól 387 millióig terjedt, melyből csupán 3.950.000 forint kár térült meg.

A nyomozás során a vádlottat a svájci hatóság adta ki Magyarországnak, majd kilenc hónap letartóztatás után bűnügyi felügyelet alá került, de ennek során is elkövetett egy újabb csalást, ugyanis több mint 11 millió forintot csalt ki egy sértettől szintén a nem létező hagyaték ürügyén. Erre tekintettel az ügyészség indítványára a bíróság elrendelte ismételten a letartóztatását.

A jelenleg is letartóztatásban lévő vádlottat a Mátészalkai Járási Ügyészség 20 rendbeli csalás bűntettével vádolja. Amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tenne és lemond a tárgyaláshoz való jogáról,

az ügyészség szerint 10 év börtönbüntetést és 10 év közügyektől eltiltást kellene vele szemben kiszabni.

Az eljárás a Mátészalkai Járásbíróságon folytatódik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×