eur:
395.52
usd:
364.84
bux:
65628.8
2024. március 19. kedd Bánk, József

Újabb részletek kerültek nyilvánosságra a Kósa Lajossal kapcsolatos állítólagos okiratokból

Újabb részleteket hozott nyilvánosságra a Magyar Nemzet március 14-i számának szerző megjelölése nélkül közölt cikke a Kósa Lajossal kapcsolatos állítólagos üzleti ügyekről. A tárca nélküli miniszter kedden úgy reagált, hogy a cikkben szereplő ügyben és személytől soha nem kapott pénzt. A lap szerdai száma szerint egy közjegyzői okirat arról szól, hogy a megbízó több mint 800 millió forintot ajándékozna a fideszes politikus édesanyjának.

A Magyar Nemzet március 14-i számában ismét Kósa Lajossal kapcsolatba hozható üzleti ügyekről ír. A lap állítólagos közjegyzői okirat(ok)ra hivatkozik, amely szerint a megbízó, egy svájci kisrepülőgépeket üzemeltető cég részvényese. A részben angol nyelvű papírokban több személy neve is feltűnik, akik képviselhették a megbízót a cég részvényesi találkozóin, valamint jogosultságot kaptak 25-25 millió euró felvételére a megbízó svájci széfjéből. A lap szerint az iratok 2013 és 2015 között, tehát Kósa Lajos polgármesteri időszaka után keletkeztek.

A lapban szerdán megjelent cikk szerint egy közjegyzői okirat arról is szól, hogy a fenti megbízó 2 633 445 eurót, vagyis több mint 800 millió forintot ajándékozna Kósa Lajos édesanyjának.

A politikus közösségi oldalára feltöltött keddi videóüzenetében tagadta, hogy a megbízótól pénzt kapott volna.

"Én a hölgytől soha pénzt nem fogadtam el. Neki volt mindeféle feljajánlása, amire azt mondtam, hogy ha ilyet akar csinálni, akkor csináljon, de én azt is arra fogom használni, ami a legjobb, a kollégium, a sport támogatására Debrcenben, vagy olyan célokra, amelyek a közjót szolgálják. Soha egyetlenegy fillért ettől hölgytől nem fogadtam el, és úgy tudom, nem is adott senkinek sem" - mondta a tárca nélküli miniszter.

Kósa Lajos szerdán Érden tartott sajtótájékoztatót, ahol kérdésekre válaszolva azt mondta, a megbízó ügyében csalás gyanújával már nyomoz a rendőrség. Választási kampányfogásnak tartja a megjelenteket, korábban is vádolták sok mindennel, de minden hazugásban bizonyult - mondta. 

"Ez egy csalássorozat, a hölgy egy csaló. Én a mai napon természetesen megteszem a feljelentést, és várom a nyomozóhatóságok eredményét, mert egy ilyen ügynek a végére kell járni" - mondta a miniszter.

Az ügy előzménye, hogy a Magyar Nemzet március 13-án egy 2015-ös dokumentumra hivatkozva azt állította, hogy Kósa Lajos 4 milliárd 353 millió euró, vagyis több mint 1300 milliárd forint felett rendelkezhetett volna. A Magyar Nemzet a megbízó nevét nem hozta nyilvánosságra.

Kósa Lajos még aznap reagált az állításokra, szerinte mindössze annyi történt, hogy 2012-ben megkereste egy csengeri nő az ügyvédjével. Azt mondta, hogy meghalt az édesapja Németországban, és tanácsot kért a fideszes politikustól, hogy mibe fektesse az örökségét, ő pedig azt javasolta neki, hogy vásároljon államkötvényeket. Erről írták alá azt a közjegyzői okiratot, amelyet a Magyar Nemzet tegnap nyilvánosságra hozott.

Kósa Lajos szerint a nő egy szélhámos, aki a csengeri polgármester későbbi beszámolója alapján sok mindenkitől kért kölcsön pénzt. Az Origo információi szerint a nő ellen harminc rendbeli csalás kísérlete miatt folyik nyomozás.

Az ellenzéki pártok nem elégedtek meg Kósa Lajos magyarázatával. Az LMP vizsgálatot kezdeményez – közölte Széll Bernadett a párt társelnöke és kormányfőjelöltje.

A Demokratikus Koalíció az Európai Bizottságtól kér vizsgálatot – jelentette be Gréczy Zsolt, a párt szóvivője.

A Jobbik továbbra is Kósa Lajostól várja a helyzet tisztázását – közölte Z. Kárpát Dániel, a párt országgyűlési képviselője. Vona Gábor is megszólalt az ügyben. A Jobbik elnöke és kormányfő-jelöltje vidéki kampánykörútjának egyik állomásán azt mondta, hogy ha Békés megyében nettó 200 ezer forintot keresnének az emberek havonta, akkor is 500 ezer évig kellene dolgozniuk ennyi pénzért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×