eur:
394.26
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Három nappal a török földrengés után élve húztak ki két gyermeket a romok alól

A 3 és egy 14 éves túlélő láttán tapsban törtek ki az ott lévők.

A mentőcsapatok kimentettek két lányt a romok alól a nyugat-törökországi Izmirben hétfőn, három nappal a 7-es erősségű, égei-tengeri földrengés után. A halálos áldozatok száma eközben 81-re nőtt, a sérültek száma több mint ezer.

A mentőcsapatok tapssal fogadták a 14 éves Idil Sirint, akit 58 óra után sikerült kihúzni a romok alól. Nyolcéves testvére nem élte túl a földrengést - tájékoztatott az NTV török televízió. Néhány órával később a hároméves Elif Perincek került ki élve a szabadba. A kisgyermek anyját és két testvérét két nappal korábban sikerült kimenteni egy másik épület romjai alól. Elif a 106. ember, akit megmentettek - mondta el az Anadolu török állami hírügynökség.

A pénteki földrengés 12 óra 50 perc körül történt, az Égei-tenger török partvidékén és az északnyugati Márvány-tengeri régióban is lehetett érezni. A török katasztrófaelhárítás 6,6-os erősségűre becsülte a földrengést, amelynek epicentruma 17 kilométernyire volt Izmir tartomány partjaitól, a fészke pedig 16 kilométer mélyen. Az amerikai földtani intézet szerint 7-es erősségű volt a földrengés, és az epicentruma 33,5 kilométerre volt a török partoktól, a fészke pedig 10 kilométer mélyen. A földmozgást - amelyet több száz utórengés követett - Athéntől Isztambulig érezni lehetett, és kisebb szökőárat váltott ki.

Törökországban sok régi, valamint olcsó alapanyagból, esetenként illegálisan felhúzott épület található, amelyek nagy kockázatokat rejtenek.

Bár a hatóságok szigorítottak a vonatkozó szabályozásokon, és előírták a szerkezetileg gyenge épületek megerősítését, illetve lerombolását, a török városok átalakulása és megújulása egyelőre lassan halad.

Törökország földtani törésvonalak találkozásánál fekszik, és gyakoriak területén a földrengések. 1999-ben két erőteljes rengésben mintegy 18 ezer ember vesztette életét az ország északnyugati részén. Görögországban szintén sűrűn fordulnak elő földmozgások.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×