eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: pexels

Percről percre - a koronavírus-járvány szerdai hírei

Világszerte 44,3 millió fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Itthon meghalt 43 beteg, 2291-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon. Minden hír a járványról és annak hatásairól.

2020.10.28. 20:30

Horvátországban és Szlovéniában is gyorsul a járvány terjedése

Utóbbiban közel a kétszeresére nőtt a fertőzöttek száma az előző naphoz képest - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből.

2020.10.28. 20:19

Szlovákiában meghosszabbítják a kijárási tilalmat

Csak annak lesz szabad a mozgás, akinek van negatív vírustesztje.

2020.10.28. 20:07

Így dolgoznak a koronavírus-kiszagoló kutyák - videó

Hősi elismerést kapott a koronavírust kiszagoló négy finn kutya – közölte szerdán a Finn Kennel Klub, amely videón is bemutatta, hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat.

2020.10.28. 19:55

Súlyos szigorításról döntöttek Németországban

A koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma óta a legszigorúbb korlátozásokat vezetik be, négyhetes "terápia" lesz. Sok pénzzel segítik azonban a korlátozásokkal sújtott vállalkozásokat, szervezeteket: bevételkiesésének 75 százalékát megtérítik.

2020.10.28. 19:32

Koronavírus - még 200 mintavételi egységet vetnek be itthon

Egyre több a koronavírus miatti mintavételi megrendelés, ezek számáról és a megoldásról beszélt Győrfi Pál.

2020.10.28. 18:48

Forrongó Olaszország: gasztroellenzékiek és maffia-szervezte tüntetés – videó

Tovább tüntetnek Olaszországban a pandémia megfékezését célzó szigorítások miatt. Milánó és Torino után Rómában is megjelentek a tiltakozók és összecsaptak a rendőrséggel.

2020.10.28. 18:36

Az EU 100 millió eurót ad a tagállamoknak gyorstesztek vásárlására

Az EB november közepéig várja a tagországok tesztelésre vonatkozó nemzeti stratégiáját. Az emberek fásultságától is tartanak az uniós vezetők.

2020.10.28. 18:12

A járvány terjedése miatt óvintézkedéseket vezet be Kecskemét polgármestere

A közelgő halottak napi temetőlátogatásokat is érinti.

2020.10.28. 16:20

Tiltakozások Prágában a járványintézkedések ellen

A cseh kormány koronavírus-járvány elleni óvintézkedéseinek megszüntetését követelték szerda délután Prágában a civil szervezetek által összehívott tüntetések résztvevői. Az október 22-től érvényben lévő kormányrendelet szerint jelenleg egy tüntetésen legfeljebb 100 ember vehet részt húszas csoportokba osztva. Az első száz tüntető megérkezése után a rendőrség lezárta a megmozdulásnak helyt adó belvárosi Köztársaság teret. Több száz tüntető a rendőrkordonon kívül vett részt az eseményen. "

A kormány intézkedéseivel elveszi életünket, jogainkat, országunkat" - jelentette ki David Tesar, a tüntetés egyik szervezője. Leszögezte: nem vonják kétségbe, hogy járvány van, de a kormány átgondolatlan intézkedéseivel "térdre kényszeríti a társadalmat", ami elfogadhatatlan. Kifogásolta azt is, hogy a kormány segítsége a társadalomnak és a vállalkozóknak "messze elmarad a szükségestől".

"A vírus képességei is nagyobbak, mint kormányunké" - állt az egyik transzparensen. Kora estére további civil akciókat jelentettek be Prágában. Néhány apró incidensen kívül rendzavarás egyelőre nem történt. A tíz nappal ezelőtt az Óvárosi téren megtartott hasonló tüntetés utcai zavargásokba, a tüntetők egy csoportjának rendőrség elleni támadásába torkollott. A rendőrség csak könnygáz és a vízágyú bevetésével tudott rendet teremteni a téren.

2020.10.28. 16:05

Szakértő: hármas présben az olasz kormány

Miközben kritikus a járvány terjedése, utcai zavargások törtek ki Olaszország több városában is a kormány intézkedései ellen. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense a helyzetet értékelve azt mondta, a Giuseppe Conte vezette kormányon nagy a társadalmi nyomás, de a parlamentben egyelőre megvan a többsége.

2020.10.28. 15:05

Már a koronavírusos ágyak fele megtelt a ceglédi járványkórházban is

A koronavírusos betegek gyógyítására 148 ágyat különítettek el lélegeztető eszközökkel együtt a Ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézetben. Az intézményben 11 intenzív terápiás betegágy is rendelkezésre áll, de a kórház igazgatója szerint ez akár a többszörösére is bővíthető.

2020.10.28. 14:55

Az Európai Tanács elnöke gatyába rázná a kaotikus karanténszabályokat

Miközben Belgiumban éjszaka már kijárási tilalmat léptettek életbe, és a nagyszámú esetek miatt már a tesztelések is lassabban mennek, az uniós döntéshozók ezen a héten is újabb ajánlásokkal állnak elő. A Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: ezúttal a karanténszabályok kerülhetnek napirendre.

2020.10.28. 14:17

Nagy leállás jöhet Németországban

A cél a fertőzéshullám megtörése, a károsult ágazatok pedig nagyvonalú és célzott segélycsomagot kaphatnak.

2020.10.28. 13:55

Az elmúlt 100 évben a magyar gazdaságnak már ötször kellett újrakezdenie

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank könyvsorozatának legfrissebb, az 1920–2020 Tízszer tíz év számokban – Magyarország elmúlt 100 évének gazdaságtörténete című kiadványa.

2020.10.28. 13:52

Sok pénztől esik el a zeneipar

Az előrejelzések szerint idén akár 35 százalékkal is visszaeshetnek a zenei jogdíjbevételek világszerte, ami 3,5 milliárd eurós kiesést jelenthet - állapította meg éves, globális jelentésében a CISAC, a közös jogkezelőket tömörítő nemzetközi szervezet.

A párizsi székhelyű CISAC éves összegző dokumentuma mindig az előző évi adatokat tartalmazza, a most publikált előrejelzéseket a koronavírus-járvány hatásai miatt tették közzé - közölte a hazai jogkezelő, az Artisjus zeneipari szakmai blogján, a Dalszerzőn. A jelentés szerint 2019-ben a beszedett jogdíjak összege 7,8 százalékkal 10,1 milliárd euróra nőtt. A legtöbb jogdíj (a teljes bevétel 37,3 százaléka) továbbra is a televíziós és rádiós felhasználások után keletkezett.

Az idei évre vonatkozó előrejelzések azonban azt mutatják, hogy a televíziós reklámbevételek 2020-ban az előző évihez képest 12 százalékkal esnek vissza, és ez a bevételekkel arányosan számított zenei jogdíjakra is hatni fog. A tévés iparágat különösen rosszul érintette a nagy sportesemények elmaradása, hiszen ezek szüneteiben magas díjakat tudnak kérni a hirdetésekért.

A második legnagyobb terület az élő és háttérzene, ami az összes beszedett jogdíj 27,7 százalékáért felel. Ez az a terület, ahol a legnagyobb, akár 80 százalékos visszaesésre lehet számítani. Elmaradtak a koncertek, fesztiválok, és bezártak azok az éttermek, üzletek, ahol háttérzene szól (és a jogkezelők jellemzően elengedték vagy jelentősen csökkentették a jogdíjakat). Sok szervező cég, bolt, étterem tönkre is mehet.

2020.10.28. 13:20

Szlávik János: a kórházba kerülők nagy része előzőleg zsúfolt helyen volt

A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető infektológus főorvosa szerint nem engedik patikába a remdesivirt, de ha a lakosság fele megkapja a még ki sem fejlesztett vakcinát, már elég lehet.

2020.10.28. 12:37

Nagytakarítás a budapesti Krúdy általános iskolában

Fertőtlenítő nagytakarítást végeznek a III. kerületi Krúdy Gyula Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában a héten a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként – mondta az intézmény vezetője az MTI-nek. Holdampf Ágnes közölte, hogy a hétfőtől péntekig tartó takarítás során portalanítanak és felületfertőtlenítést végeznek, különös tekintettel a padlózatra, bútorokra, ajtókra, padokra és székekre. A takarítást a tantermekben kezdik, majd a közösségi tereket, folyosókat, lépcsőházat és a mellékhelyiségeket fertőtlenítik. A már kitakarított termeket bezárva tartják. Hozzátette, hogy az iskolában korábban is naponta takarítottak, a koronavírus-járvány óta pedig a szünetekben fertőtlenítették az ajtókat, a kilincseket és a kapcsolókat. Kriska Attila, a takarítást végző cég vezetője elmondta: az iskola minden helyiségére kiterjedő, átfogó takarítást az Észak-Budapesti Tankerületi Központ megbízásából végzik. A takarításnál ózongenerátoros fertőtlenítést is végeznek, amelyhez az eszközt a tankerület biztosítja.

2020.10.28. 12:12

Parragh László: közel kétszámjegyű lehet a GDP-visszaesés

Az MKIK elnöke szerint minden hatodik vállalat elbocsátásban gondolkodik, a gyárakban pedig most nagyon kell vigyázni, hogy ne fertőződjenek meg a dolgozók.

2020.10.28. 12:05

Müller Cecília: eljött az idő, hogy nagyobb legyen a szigor

Az aktív fertőzöttek száma 47 257, 1796-tal több, mint egy napja. Volt mi miatt a nyilvánosság elé állnia az operatív törzsnek szerdán is.

2020.10.28. 12:00

Lengyel egészségügyi miniszter: a tüntetéssorozat "biológia bomba"

A járványügyi intézkedések és szabályok betartását szorgalmazta a koronavírus-fertőzések és a halálesetet növekvő száma miatt a lengyel egészségügyi miniszter helyettese szerdán. Waldemar Kraska a közszolgálati televízióban nyugtalanítónak nevezte, hogy egyre többen halnak meg a Covid-19 miatt, valamint azt is, hogy egyre több fertőzött szorul kórházi kezelésre. A közel 38 millió lakosú Lengyelországban a szerdai adatok szerint egy nap alatt

18 820-szal nőtt a kimutatott fertőzések száma, 236 megfertőzött ember elhunyt, közülük 29-en kifejezetten a Covid-19 szövődményeiben haltak meg.

Az összes említett mutató a legmagasabb a járvány kitörése óta. Jelenleg 13 931 fertőzött szorul kórházi kezelésre, közülük 1150-et lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.

Kraska hangsúlyozta: a járvány további alakulása mindenki magatartásán múlik. "Ha nem állunk hozzá komolyan, nem állítjuk le" – mondta. Ebben az összefüggésben felszólított az abortuszszabályozást érintő múlt heti alkotmánybírósági döntés miatt országszerte kitört tüntetések beszüntetésére. A tiltakozásokat a szombattól érvényes gyülekezési tilalom ellenére szervezik. Kraska szerint a többezres tüntetések "biológiai bombát" jelentenek.

2020.10.28. 10:36

Újabb szigorítások Oroszországban

Kötelező lett a maszkviselés szerdától Oroszországban az 50 főnél több embert befogadó nyilvános helyeken, a tömegközlekedésben, a taxikban, a parkolókban és a liftekben. Az erről szóló rendelkezést kedden adta ki Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője.

Azt is javasolta, hogy az éjjel 23 és a hajnali 6 óra között legyenek zárva a show-műsoros szórakozóhelyek és az éttermek. Az ügyben a döntést a régiók vezetői hivatottak meghozni.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 16 202-vel 1 563 976-ra emelkedett. A terjedés mértéke egyszázalékos, az új esetek 25,4 százaléka tünetmentes.

2020.10.28. 09:54

Ha így marad a törvény, az orvosok 77 százaléka nem írja alá szerződését

A Magyar Orvosi Kamara által összeállított kérdőívet alig három nap alatt csaknem 8 ezren töltötték ki, a válaszok egy irányba mutatnak. A kormány azonban még csak most dolgozik a részletszabályokon.

2020.10.28. 09:44

A járvány a Fővárosi Közgyűlés ülését is elérte

Elmaradt a Fővárosi Közgyűlés szerdára meghirdetett ülése a koronavírus-járványban megbetegedettek magas száma miatt.

2020.10.28. 09:20

Ma is megszólal az operatív törzs - élőben az InfoRádióban és az Infostarton

Szerdán is helyzetértékelést ad Müller Cecília országos tisztifőorvos.

2020.10.28. 09:00

Már háromezernél is több koronavírusos van kórházban

A járvány magyarországi halálos áldozatainak száma 43-mal emelkedett.

2020.10.28. 07:56

A gyorsabban érkező oltás rosszabb lehet a semminél is

Nincs módszer két oltás hatékonyságának összehasonlítására, ami az idősek számára jelenthet igazán gondot.

2020.10.28. 07:45

Négy hónap után kiszabadultak Melbourne lakói

Az elmúlt napokban mindössze két új fertőzöttet regisztráltak Victoria államban. Újabb enyhítés jöhet.

2020.10.28. 07:35

Hat nap múlva választás, de 71 millió amerikai már szavazott

Fontos döntést hozott a legfelsőbb bíróság a levélszavazatokról.

2020.10.28. 07:10

A sörfogyasztásban is drámai változást hozott a járvány

A csapolt söröknél majdnem a felére csökkent az eladás. Az alkoholmentes sörökből viszont több fogyott - jó kérdés, miért.

2020.10.28. 07:00

Halottak napja: tovább lesznek nyitva a temetők

Csütörtöktől meghosszabbított nyitva tartással várják a megemlékezőket a fővárosi temetők, az idén mindenszentek és halottak napján a koronavírus-járvány miatt elmaradnak a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) közös megemlékezései.

2020.10.28. 06:40

Rárepültek a magyarok az aranytömbökre

Ősz elején ismét megugrott a befektetési célú aranytömb iránti kereslet a BÁV fiókhálózatában.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×