eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Jens Spahn német egészségügyi miniszter nyilatkozik a tüdőgyulladást okozó új koronavírus Kínából kiinduló járványának terjedése elleni küzdelemről Berlinben 20220. február 12-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Nagy leállás jöhet Németországban

A cél a fertőzéshullám megtörése, a károsult ágazatok pedig nagyvonalú és célzott segélycsomagot kaphatnak.

Egész novemberre leállíthatják Németországban a vendéglátást és az idegenforgalmat, és a művészeti és kulturális életet a koronavírus-járvány erősödése miatt – jelezte a szövetségi egészségügyi miniszter egy interjúban.

A legfontosabb a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás működésének fenntartása. Ezeket a "prioritásokat gyorsan ki lehet jelölni", de nagyon nehéz meghozni a hozzájuk szükséges döntéseket, vagyis "az utazásszervező cégek és a vendéglátósok, és a művészeti és kulturális élet leállítását egész novemberre" - mondta Jens Spahn a Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaságnak.

Kiemelte, hogy

ezen ágazatok működését be kell fagyasztani, "nullára kell állítani",

a vállalkozások kárát pedig egy állami támogatási programmal, egy "nagyvonalú és célzott segélycsomaggal" kell egyensúlyozni - mondta a miniszter.

Jens Spahn azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a járványhelyzet gyors romlása miatt az eredetileg tervezett pénteki időpont helyett már szerda délután megtartják a tartományi kormányfők állandó egyeztető fóruma - az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) - és a kancellár, Angela Merkel válságtanácskozását.

A miniszter elmondta: arra számít, hogy a járványügyi védekezésért felelős tartományok vezetői széttartó, tartományonként eltérő szabályozás helyett az egész országban egységesen érvényes járványlassító intézkedésekről állapodnak meg a kancellárral.

Ez azonban nem lesz elég, az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedésének feltartóztatásához minden egyes ember hozzájárulása szükséges. Közös, "nemzeti erőfeszítés" kell - mondta Jens Spahn.

Az újabb fertőzéshullámot "most kell megtörni",

ezért mindenkinek a minimumra kell szorítania a fertőzésveszéllyel járó - maszk nélküli, legalább 15 percig tartó, másfél méteres távolságon belüli - találkozásait, kapcsolatait.

"Késő lesz, ha addig várunk, amíg az intenzív osztályok megtelnek"

- mondta a miniszter, aki az otthonából nyilatkozott a közszolgálati médiatársaság SWR2 nevű rádiójának, mert elkapta a SARS-Cov-2-t, amely beszámolója szerint megfázásos tüneteket okozott nála. Mint mondta, tünetei enyhülnek és várhatóan egy hét múlva munkába állhat.

Elmondta, hogy igazolt fertőzöttként megtapasztalhatta a vírus természetét és az úgynevezett kontaktkutatásért, a fertőzési láncolatok megszakításáért felelős helyi egészségügyi hivatalok munkáját is. A szakemberek "mindent beleadva dolgoznak", teljesítményük "alázattal és hálával tölt el" - mondta Jens Spahn.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint

az utóbbi 24 órában 14 964 fertőződést regisztráltak Németországban. Ez új rekord, és majdnem a duplája az egy héttel korábbi 7595-nek.

A járvány kezdete óta 464 239 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 85-tel nőtt, 10 183-ra.

A vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga az RKI legutóbbi, keddi adatai szerint 1,21. Ez azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 121 embernek adja át a kórokozót.

A Covid-19 betegség miatt intenzív osztályon kezeltek száma a legutóbbi, szintén keddi adatok szerint egy nap alatt 108-cal emelkedett, 1470-re. Nagyjából 45 százalékuk - 666 ember - gépi lélegeztetésre szorul. Ezek az adatok azt jelzik, hogy a mintegy 30 ezer intenzív ellátási ágy alig 5 százalékát foglalják el a Covid-19-ben szenvedők. Ugyanakkor számuk gyorsan emelkedik, az előző keddi 879-hez képest csaknem hatszázzal nőtt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×