eur:
394.95
usd:
363.4
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke előadást tart az EU fejlesztési források felhasználása címmel megrendezett konferencián a fővárosi Premier Kultcaféban 2016. november 24-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Parragh László: közel kétszámjegyű lehet a GDP-visszaesés

Az MKIK elnöke szerint minden hatodik vállalat elbocsátásban gondolkodik, a gyárakban pedig most nagyon kell vigyázni, hogy ne fertőződjenek meg a dolgozók.

A korábban jellemző bérdinemika erőteljes visszaesésére lehet számítani - közölte a Portfoliónak adott interjújában Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Szerinte ez amiatt áll elő, hogy a fogyasztás mérséklődik, a kereslet általánosan csökken mindenütt és mindenben, a járványhatás pedig hosszú távú marad.

Az MKIK friss konjunktúrakutatása alapján a cégek 58 százaléka kereslethiányra panaszkodik, majdnem háromszor annyian aggódnak emiatt, mint a munkaerőhiány vagy a tőkehiány miatt. A kutatásban részt vevők majdnem kétharmada számít elhúzódó negatív hatásokra.

Mint elmondta, sok vállalat gondolkodik most elbocsátásban, egész pontosan minden hatodik, igaz, a cégek háromnegyede e téren kivár.

Megítélése szerint most

nem feltétlenül az új beruházások a helyzet kulcsa, inkább a munkaerő megtartása és megfelelő képzése, ezáltal ugyanis javul a vállalatok termelékenysége.

Parragh László idén közel kétszámjegyű gazdasági visszaeséssel számol.

Szerinte a járványügyi védekezésben az lesz a fő kérdés, hogy az egészségügyi rendszer talpon marad-e, illetve hogy a gyárakban marad-e elég dolgozó egy-egy megbetegedés után, amelynek karanténkövetkezményei lehetnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×