eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Az Angus & Bon New York étterem alkalmazottai ünnepelnek Melbourne-ben 2020. október 28-án kora hajnalban, miután a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítéseként újranyithattak a vendéglátóhelyek az ausztrál nagyvárosban. Victoria állam fővárosa augusztus eleje óta volt vesztegzár alatt. Ausztráliában eddig 27,5 ezer fertőzést regisztráltak, a 905 haláleset kilencven százaléka Victoria államban történt.
Nyitókép: James Ross

Négy hónap után kiszabadultak Melbourne lakói

Az elmúlt napokban mindössze két új fertőzöttet regisztráltak Victoria államban. Újabb enyhítés jöhet.

Véget ért Melbourne csaknem négy hónapos zárlata. Az ausztráliai Victoria állam fővárosa 112 napig volt vesztegzárban a koronavírus-járvány miatt, időtartamát tekintve ez volt az egyik leghosszabb járványügyi zárlat a világon.

A 4,9 milliós város teljes területén július elején rendeltek el karantént, miután a fertőzöttek napi száma megközelítette a kétszázat. A szigorú korlátozások ellenére a napi esetszám augusztus elejére mintegy hétszázra nőtt, ezért Daniel Andrews Victoria állambeli miniszterelnök rendkívüli járványhelyzetet hirdetett a nagyvárosban, és az egész államban újabb korlátozásokat léptetett életbe, amelyek közül

egyesek a világon a legszigorúbbak közé tartoztak.

Augusztus 2-ától a rendőrség fokozott jelenléte mellett vezették be az újabb szigorításokat Melbourne-ben. Éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, a város lakói legfeljebb öt kilométerre távolodhattak el saját otthonuktól, és naponta legfeljebb egy órán át sportolhattak otthonukon kívül.

Az elmúlt napokban némileg már enyhítettek a korlátozásokon, de kedd éjféltől az élet visszatért a normális kerékvágásba, megnyíltak az éttermek, kávézók, kocsmák és boltok. Helyszíni jelentések szerint egyes szórakozóhelyeken szilvesztert idéző hangulat volt, visszaszámlálással köszöntötték az éjféli határidő lejártát, konfettit szórtak az ajtón örömujjongva betóduló emberek, bár még mindig legfeljebb húszan lehetnek egyszerre odabent.

Melbourne lakói számára maradt egyelőre a kiutazási korlátozás, legfeljebb 25 kilométerre távolodhatnak el a várostól,

de várhatóan ezt is feloldják november 8-án. Egy háztartásból legfeljebb két felnőtt és két eltartott kereshet fel más háztartásokban élő barátokat és rokonokat.

Victoria államban hétfőn jelentették be, hogy az előző napon egyetlen újabb koronavírusos fertőzés és haláleset sem történt, amire a járvány első hullámának lecsengése, június 9. óta nem volt példa. Kedden se regisztráltak új fertőzöttet, szerdán pedig két újabb eset volt.

Ausztráliában eddig 27,5 ezer fertőzést regisztráltak, arányaiban sokkal kevesebbet, mint más fejlett országokban. Az elmúlt napon két ember halt bele a vírus okozta betegség szövődményeibe, és ezzel 907-re emelkedett a halálesetek száma, amelyek csaknem kilencven százaléka a második legnépesebb Victoria államban történt.

A járvány miatt az ausztrál gazdaság 7 százalékkal zsugorodott a második negyedévben, ami a legnagyobb csökkenés volt 1959 óta, amikor elkezdték mérni a gazdaság teljesítményét. A munkanélküliség júliusban 22 éves csúcspontra, 7,5 százalékra emelkedett az üzleti élet leállása és a belső államközi határok lezárása miatt.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×