eur:
393.67
usd:
368.81
bux:
65816.67
2024. április 23. kedd Béla
Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára az iskolatej- és iskolagyümölcs-programról tartott sajtótájékoztatón a X. kerületi Éltes Mátyás Általános Iskola és Kollégiumban 2018. szeptember 7-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Feldman Zsolt: a magyar élelmiszeripar a járvány idején is válságálló maradt

A szektor a koronavírus által meghatározott időszakban is növekedni tudott – mondta Feldmann Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint lerövidülnek majd az ellátási láncok, és az a cél, hogy minél több termékből, minél tovább önellátó lehessen az ország.

"Helyére tette az élelmiszer-termelés megítélését a mostani koronavírusos helyzet, noha sok fontos technológia vesz minket körbe a mindennapok során, de a legfontosabb, hogy biztonsággal jó minőségű élelmiszerhez jussunk. Ezt az emberek mindennapjaik minőségében is megérezték az elmúlt hónapokban" – mondta Feldman Zsolt az InfoRádióban.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hozzátette, mostanra az emberek többsége fontosabbnak tartja, hogy legyen hazai termelés, ellátás és kereskedelem. Azt tapasztalták, hogy jóval többen keresték azokat a közvetlen vásárlási lehetőségeket, amelyek összekötik a termelőket és a fogyasztókat. Mint fogalmazott,

jellemzők lettek a rövid ellátási láncok,

ezt a típusú fogyasztói hozzáállást befolyásolta a járvány.

Feldman Zsolt kiemelte, a kormányzat folyamatosan segítette a gazdasági szereplőket, csak az elmúlt két hónapban 25 milliárd forintnyi közvetlen forrást helyeztek ki mezőgazdasági és élelmiszer-ipari cégekhez, hogy a meglévő piaci nehézségek áthidalásában segítsenek. A következő időszak támogatási rendszerében is erős figyelmet fognak arra fordítani, hogy az erőforrásokat elsősorban azokra a termelői szektorokra fordítsák, amelyek a versenyképességet tekintve jelentősebb fejlesztésre szorulnak. Az államtitkár példaként említette, hogy a napokban indult meg a kertészeti ágazatban egy új pályázati lehetőség, 30 milliárd forintot szán a tárca hűtőházak, tárolókapacitások, üveg- és növényházak építésére, hogy zöldség-gyümölcsből a minél hosszabb ideig hazai ellátást tudjanak biztosítani az országnak.

Kétmilliárd eurós hozzájárulás

Az agrárszektort sorozatosan sújtják a válságok, nemcsak a mostani koronavírus-járvány, hanem korábban a madárinfluenza vagy a sertéspestis, ennek ellenére érdekesen alakult az év első hét hónapjában az export: júliusig az agrártermékek aránya a teljes nemzetgazdaság külkereskedelmi többletéből megközelítette a 85 százalékot.

"Ez azt jelenti, hogy az értékesítés a jelen körülmények között is vitális tudott maradni. Tudtunk szállítani, a határátlépés nehézségeit sikerült tompítani, illetve elhárítani, így a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek közel kétmilliárd euróval járultak hozzá az első hét hónapban a külkereskedelmi többlethez. Működik az agrár- és élelmiszerszektor a jelenlegi körülmények között is" – jelentette ki Feldman Zsolt.

A koronavírus-járvány első, tavaszi szakaszában megállt az ország, akkor az élelmiszeriparban is április-májusban átmeneti termeléscsökkenés volt, de a nyárra ez visszaállt a volumen. "Az első nyolc hónapban míg az ipar visszaesett, az élelmiszeripar termelése, ha szerényen is, de növekedni tudott.

Ez a szektor kiemelt válságállóságról tett tanúbizonyságot"

– mondta az államtitkár.

Kettős élelmiszer-minőség: magyar siker

Fontos magyar siker a kettős élelmiszer-minőség problémájának kezelésére létrejött uniós szabályozás – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Az eddigi jogi űrt sikerült szabályozni, kezelhetővé vált a jelenség hatósági eszközökkel. Az egyes gyártó cégek által alkalmazott gyakorlat most már szankcionálható és üldözhető – emelte ki Feldman Zsolt.

"A legfontosabb mindig a fogyasztó szakszerű és hiteles tájékoztatása. A lényeg, hogy egy adott termék esetében, amelyet több piacra szállítanak, semmilyen minőséget érdemben befolyásoló különbség nem lehet" – közölte az államtitkár.

A teljes beszélgetést itt lehet meghallgatni:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×