INFORÁDIÓ 
2020. november 28. szombat
Stefánia

beruházás

fejleszt

fővárosi közfejlesztések tanácsa

városháza

fürjes balázs

karácsony gergely

dorosz dávid

Újra terítékre kerülnek Budapest húsba vágó ügyei

Újra terítékre kerülnek Budapest húsba vágó ügyei

Csütörtökön ismét asztalhoz ülnek a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának tagjai. Az ülésen a budapesti nagyberuházások mellett szó lehet a szolidaritási hozzájárulásról, illetve a Városháza által felvetett újraindítási adó esetleges bevezetéséről is.

Újra ülésezik a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülése, amelyről először Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára beszélt az InfoRádiónak, szeptember végén.

„Nagyon sajnáltuk, amikor júniusban, készülve a Karácsony Gergely főpolgármesterré választását követő negyedik közös ülésre, ezt váratlanul, új időpont javaslata nélkül a Városháza lemondta. Azonban újra megkerestük a fővárost, és nagyon örülünk, hogy elfogadták a kormány javaslatát, így október 15-én, a Budapesti Városházán ismét megtartjuk a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát.

Mi közlekedési ügyekben szeretnénk tárgyalni, de természetesen nyitottak vagyunk a Városháza minden napirendi javaslatára”

– fogalmazott.

Az ülése megtartását időközben a főpolgármester is megerősítette az InfoRádió Aréna című műsorában. Karácsony Gergely kedden jelezte, hogy

a tanácskozáson szó lesz a főváros adóbevétel-kieséséről is.

„A kormánydelegációt Gulyás miniszter úr vezeti. Bizonyos témákban a Tanács olyan előterjesztéseket fog megtárgyalni, ahol szakértői szinten már zajlik az egyeztetés, és ezek fontos ügyek. A fejlesztésekkel összefüggésben azt gondolom, meg fogunk tudni állapodni. Nem magától értetődő számomra, hogy október 15-én ez a kérdés eldől, de ott nekünk mindenképpen ki kell tennünk ezt az asztalra, és nyilván azt reméljük, hogy előbb–utóbb a kormány, illetve adott esetben a parlament, – hiszen az adójogszabályok módosítására is szükséges lehet – meghozza azokat a szükséges döntéseket, amik ahhoz kellenek, hogy a fővárosi önkormányzat ebből a nagyon nehéz helyzetből ki tudjon valahogy keveredni” – közölte Karácsony Gergely.

Az ülésen szó lehet a fővárosi kerékpársávokról is, amelyeket a kormányoldal erősen bírált,

a főváros viszont kitart az elképzelései mellett. Fürjes Balázs szerint be kellene vonni a közlekedés szereplőit mielőtt jelentős változásokat vezetnek Budapesten, emlékeztetve, hogy a főpolgármester a beiktatásakor is azt mondta, hogy ő a részvételiség főpolgármestere lesz, és előzetesen, érdemben megkérdezik a budapestieket, de itt ez a lépés elmarad. „Hiányoljuk, hogy az érintetteket, az autósokat, kerékpárosokat, a Nagykörúton lakolókat bevonva egy érdemi konzultáció történ volna” – ismételte meg.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes viszont úgy látja, a kerékpársávokról szóló döntéseket széles körű felmérés előzte meg. „Több mint 45 ezren kitöltötték azt a konzultációt, aminek keretében meghallgattuk a véleményeket a körút bringasávjaival kapcsolatban. És most is olyan megoldást fogunk bevezetni, ami az iskolakezdéssel megnövekedett forgalmat a legjobban szolgálja” – mondta korábban a politikus.

Liget és Biodóm igen, Galvani-híd nem

Fürjes Balázs eközben a Spirit FM-nek arról is beszélt, hogy a kormány tárgyalni akar a Ligetről is, arra készülnek, hogy kompromisszumos megoldást keressenek a kérdésekre. Az államtitkár szerint a tárgyaláson nem lesz szó a Galvani-hídról, a Biodómról viszont igen. Ezzel kapcsolatban elmondta: azzal, hogy a beruházásra egyszer a kormány már adott 43 milliárd forintot úgy, hogy azt az Állatkert teljesen önállóan felhasználta, a kormány megtette a magáét.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa legutóbb júniusban ülésezett volna, a többi között a Lánchíd ügye is napirenden lett volna, de Karácsony Gergely akkor lemondta az egyeztetést, azóta nem találkoztak a felek.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Újra ülésezik a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Balázs Fecó

Meghalt Balázs Ferenc. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, a Korál együttes ikonikus alapító-vezetője...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018