eur:
393.81
usd:
368.22
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz államfő (b2) találkozója a Karmelita kolostorban 2020. szeptember 29-én. A kormányfő mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j3).
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: ötvenmillió dolláros magyar-kirgiz fejlesztési alapot hozunk létre

Magyarországnak működnie kell, a diplomáciának és a külkapcsolatoknak is, érkeznek ide vendégek, és "mi is látogatunk számunkra fontos országokba" - közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, miután tárgyalt Szooronbaj Dzsejenbekovval.

A kormányfő elmondta: ötvenmillió dolláros magyar-kirgiz fejlesztési alap felállításáról állapodott meg a két ország. Az alap a két ország együttműködését, különösen vegyes cégeket hivatott finanszírozni, és ha kimerülne, az összegét készek tovább emelni.

"A két nép között meglévő közös eredet és a barátság mindennapi megélésének ma a legnagyobb akadálya" a távolság, ezért szükség van egy közvetlen légi járatra Budapest és Biskek között, amelynek jogi és pénzügyi feltételeit sikerült is megteremteni, és reméli, hamarosan megindulhat a járat - mondta a kormányfő.

A kirgiz elnök érkezését áprilisra várták, de a koronavírus-járvány ezt lehetetlenné tette - jegyezte meg Orbán Viktor, emlékeztetve: Magyarország a járvány első szakaszában gyakorlatilag megállította az életet, mivel egy ismeretlen ellenséggel állt szemben. A mostani, második hullámban azonban más a védekezés, amelynek vezérfonala az, hogy az országnak működnie kell.

A magyar-kirgiz kapcsolatok dinamikusan fejlődnek a kölcsönös tisztelet jegyében - mondta Szooronbaj Dzsejenbekov, Kirgizisztán elnöke. A kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: történelmi nap a mai, mert igen sok fontos megállapodást írtak alá, amelyek eredményeként új fejezetet kezdhetnek a kétoldalú kapcsolatok építésében.

Szooronbaj Dzsejenbekov köszöntet mondott a magyar kormánynak és népnek a koronavírus-járvány elleni védekezéshez nyújtott segítségért. A kirgiz elnök üdvözölte, hogy a magyar kormány 150-re emelte a kirgiz hallgatóknak biztosított magyarországi ösztöndíjak számát. Kiemelte továbbá a fejlesztési alap jelentőségét, amelyről most írtak alá megállapodást. Remélhetőleg az alap az év végéig megkezdheti működését. Mint mondta, a későbbiekben egy üzleti fórumot is rendeznek, erre 50 kirgiz üzletember érkezett, akiket érdekel a magyarországi együttműködés lehetősége.

A sajtónyilatkozatok előtt a magyar és a kirgiz fél 13 megállapodást írt alá, egyebek mellett

  • a stratégiai partnerségről,
  • a nemzetközi közúti személyszállításról és árufuvarozásról
  • egészségügyi,
  • mezőgazdasági,
  • pénzügyminisztériumi,
  • katasztrófaelhárítási,
  • vízgazdálkodási,
  • oktatási és tudományos együttműködésről,
  • a kettős adóztatás elkerüléséről,
  • a magyar-kirgiz fejlesztési alapról,
  • a gazdaság digitalizációjáról,
  • a beruházások ösztönzéséről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×