eur:
395.16
usd:
366.34
bux:
65130.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A tervezett zárás után adják le szavazatukat szavazók az önkormányzati választáson Alsószentmártonban 2019. október 13-án.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Eljött az igazság napja Mohácson – időközi "történetek"

Hat településen választanak új vezetőket vasárnap Magyarországon, például a nagy visszhangot kiváltó mohácsi történések is most jutnak nyugvópontra. Van, ahol nők csatáznak a polgármesteri székért, van, ahol szülés miatt mondott le az eddigi vezető.

A tavaszi koronavírus-helyzet több időközi választást csendesebb időkre "lökött", így ezekben a hetekben minden vasárnapra jut vagy fél tucatnyi voksolás, hiszen az elhalasztottak torlódnak az eredetileg is most esedékesekkel.

A 2019-es önkormányzati választások alkalmával az országos figyelem fókuszába került a Baranya megyei Mohács városa, ahol a jelöltállítási határidő és a választás időpontja között hunyt el a fideszes Szekó József, így a szabályok szerint Csorbai Ferenc (MSZP) egyedül indult, hiába szólították fel sokan, hogy a helyzet tiszta rendezése érdekében lépjen vissza, és induljon új választási eljárás.

Mivel Csorbai egyedül mégis elindult és ellenjelölt híján nyert is, a testületi többség nem kis jogi nehézségek árán feloszlatta magát

– a helyi kormányhivatalnak kellett kikényszerítenie a testület önfeloszlató búcsúülését, amire Csorbai nem volt hajlandó –, így kerül sor hosszú hónapok elteltével újabb választásra. A kormánypártok új jelöltje Pávkovics Gábor, és indul még Bernáth Csilla is (Mi Hazánk), de Csorbai Ferenc már nem szocialista színekben, hanem a Változást Akarók Nemzedéke Közéleti Egyesület jelöltjeként szeretne nyerni. Nem kevesebb mint 15 ezren voksolnak.

A mohácsi voksolásnak volt egy "kvázi főpróbája": a Borsod megyei Vattán ugyanilyen előzmények után tartottak választást és kapott a település új polgármestert, ott a tavaly "szólista" Vas Béla idén rajthoz sem állt már.

A Választás.hu naptárából az is kiderül, hogy Karcag (Jász-Nagykun-Szolnok) szintén vezetőséget választ Dobos László (Fidesz-KDNP) polgármester halála miatt. Nagy József (Magyar Munkáspárt) és Szepesi Tibor (Fidesz-KDNP) pályázik a város vezetésére, illetve a 16 ezer választó kegyeire.

Kengyel 61 kilométerre van Karcagtól Szolnok felé, itt is polgármestert választanak, Nagy Szilárdtól a testület megvonta a bizalmat. Négy független jelölt indul a székéért Buzás Róbert, Gál József, Kovács Miklós, de Nagy Szilárd is ringbe száll újra, valamivel kevesebb mint háromezer voksra várva.

Februárban lemondott Beregdaróc polgármestere, Pálinkás György, de a nyárra tervezett választásra csak most kerülhet sor. Tánczos László, Juhász Zoltán és Veress Oszkár osztozkodhat 777 voksnyi választói bizalmon.

Gánt (Fejér megye) teljes vezetése megújul, mert

Spergelné Rádl Ibolya (Fidesz-KDNP) polgármester várandóssága miatt lemondott a település vezetéséről,

és vele együtt távozott egy másik helyi képviselő is, így júniusban feloszlott a testület. A polgármesteri tisztségért hárman indulnak: Krausz János (Fidesz-KDNP), Nagy László (független) és Németh Sándor (független). 524 embert várnak az urnákhoz.

A Vas megyei Kemeneskápolna vezetése szintén feloszlatta magát, a polgármesteri tisztségért két független jelölt indul: az eddigi polgármester, Csekéné Hóbor Kornélia Ilona és Marton Anna Janka, aki egy ciklussal korábban volt már a falu vezetője. 98-an választhatnak.

A választás "koronavírusos" módjáról ITT lehet többet olvasni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×