eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Varga Judit igazságügyi miniszter a minisztériumi dolgozószobájában Budapesten 2020. február 27-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Varga Judit a migrációs paktumról: "tudják, hogy egyszer már belénk tört a bicskájuk"

Az uniós ügyekért is felelős igazságügyi miniszter az InfoRádióban elmondta, "várjuk ki a végét", hogy kivették a dossziéból az Európába érkező migránsok kötelező elosztását.

Szerdán bemutatta az Európai Bizottság az új migrációs stratégiáját, amiből kikerült a kötelező befogadásról, elosztásról szóló passzus.

Varga Judit EU-s ügyekért is felelős igazságügyi miniszter az InfoRádiónak adott interjújában elmondta, a "jó hír" hallatán azért nem árt az elővigyázatosság.

"Mint minden uniós jogszabálycsomaggal kapcsolatban óvatos lennék, alaposan át kell olvasni a szöveget.

Tíz rendelettervezet van benne, nagyon nagy mű, amit tüzetesen, szakértőkkel át kell vizsgálni, mielőtt elhamarkodottan nyilatkozna az ember"

- fogalmazott, felelevenítve, hogy korábban maga is sokat dolgozott uniós jogszabályokkal.

Elöljáróban hangsúlyozta, az Európai Unió migrációs álláspontja 2015 óta "töretlenül" ismert, és az EU azt is tudja, hogy vannak olyan tagállamok, amelyek a végsőkig el fognak menni, ha bármilyen kötelező elosztási kvótát szeretnének ráerőltetni, "Magyarország ebben élen jár" - tette hozzá.

Arra reagálva, hogy az unió belügyi biztosa szóban is nyilatkozott a kötelező elosztás kivételéről, azt mondta, "várjuk ki a végét!"

"Nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget odavinni, sokkal nagyobb erőket kell összpontosítani arra, hogy hogyan kerüljenek vissza származási országukba azok, akik Európába nem tudtak belépni" - fejtegette.

Nyomatékosította azt is, hogy a migráció ügyében tett tagállami erőfeszítéseket az uniónak igazságosan és diszkriminációmentesen ellentételeznie kell, Magyarország ugyanis "rengeteg pénzt fektetett abba, hogy Európa határait kitartóan védje". Közben pedig megszüntetni azokat a tagállamokkal szemben indított eljárásokat, amelyekre Brüsszel azért látott okot, mert a korábbi kvótarendszert elutasította például Csehország vagy Magyarország is.

"Tudják, hogy belénk tört a bicskájuk, ezért

reméljük, hogy nem próbálják meg még egyszer ugyanazt kerülőúton"

- jegyezte meg Varga Judit, aki előre jelezte azt is, Brüsszelben egységes lesz a V4-es álláspont, ennek kialakításán dolgoznak most.

Egységes EU-s joszabálycsomag megalkotását a miniszter 2020-ra már nem várja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×