eur:
393.09
usd:
367.01
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Földközi-tenger, 2018. április 21.Afrikai migránsnak segítenek gumicsónakba szállni az illegális bevándorlók tengeri mentését végző SOS Mediterranee civil szervezet Aquarius nevű hajója legénységének tagjai a Földközi-tengeren 2018. április 21-én. Az Aquarius mintegy 250 csónakban utazó illegális bevándorlót vett a fedélzetére a líbiai partoktól mintegy 50 kilométerre. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)
Nyitókép: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Fontos elem került ki az EU migrációs csomagjából

Közzétette az új migrációs javaslatcsomagját az Európai Bizottság.

Nincs benne a kötelező kvóta abban az új migrációs paktumban, amit az Európai Bizottság elnöke mutatott be, hónapokon át tartó előkészítő munka után. Az Euronews elemzésében megjegyzi, a magyar kormány sikerként értékelheti, hogy kikerült a menekültek kötelező szétosztását tartalmazó kvótarendszer, ugyanakkor a tagállamok felelőssége, szolidaritása és a humanitárius kötelezettségek teljesítése áll az javaslata középpontjában.

Az Európai Bizottság elnöke a paktum brüsszeli bemutatásakor kiemelte: az uniós bizottság javaslata kiigazított és gyorsabb eljárásokat határoz meg a menekültügyi és migrációs rendszer egészében.

Egyensúlyba hozza a felelősség és a szolidaritás tisztességes megosztásának elveit, ami kulcsfontosságú ahhoz, hogy helyreálljon a tagállamok közötti és az unió migrációkezelési képességébe vetett bizalom - mondta Ursula von der Leyen.

A javaslat közös irányítást, jobb stratégiai tervezést szorgalmaz az uniós és a nemzeti politikák összehangolása és a kölcsönös bizalom erősítése érdekében. A migrációs kihívás tekintetében a tagállamok eltérő helyzete, valamint a migrációs nyomás változásai miatt az Európai Bizottság a tagállamok rugalmas együttműködésének rendszerét javasolja - mondta az elnök.

Az új javaslat sarkalatos pontjai:

  1. menekültügyi eljárások hatékonyságának javítása
  2. tagállamok közötti szolidaritás
  3. együttműködést harmadik országokkal
  4. a határőrizeti ügynökségek erősítése

A hatékonyság javítása érdekében felgyorsítanák az elbírálás folyamatát, így tehermentesítenék az elsődleges befogadó országokat. Már az unió határain kívül megkezdődne a menedékkérők átvilágítása, a személyazonosságuk ellenőrzése, majd gyors eljárás keretében szűrnék ki azokat, akik jogosultak lehetnének a menedékjogra.

Igazságos felelősségvállalást a tagállamok közötti egyfajta rugalmas szolidritásként valósítanák meg. Míg az előző migrációs csomagban ez többnyire a menedékkérők kvóták szerinti kötelező elosztását jelentette volna, amit Magyarország és Lengyelország sem volt hajlandó végrehajtani, most új lehetőség, hogy a tagállam választhatja a menekültek befogadását a belépési országból, vagy azt, hogy segít a menedékjogra nem jogosultak visszatoloncolásában. Ez utóbbi lehetőség hangsúlyozottan önkéntes alapon történik majd.

Az Európai Unió fokozná az együttműködést harmadik országokkal. Ez eddig is létezett, hiszen például Törökország az EU pénzügyi segítségért cserébe fogta vissza az Európába tartó menekülteket. Itt azt szeretné elérni Brüsszel, ha a nem uniós országok visszafogadnák azokat, akik nem kapnak menekültstátuszt.

Az Európai Unió mindemellett erősítené a határőrizeti ügynökségeket és külön programot indítana, hogy segítse a tehetséges munkavállalók legális munkavállalát a közösség területén.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×