INFORÁDIÓ 
2020. október 25. vasárnap
Bianka, Blanka

migráció

kötelező kvóta

európai bizottság

Földközi-tenger, 2018. április 21.Afrikai migránsnak segítenek gumicsónakba szállni az illegális bevándorlók tengeri mentését végző SOS Mediterranee civil szervezet Aquarius nevű hajója legénységének tagjai a Földközi-tengeren 2018. április 21-én. Az Aquarius mintegy 250 csónakban utazó illegális bevándorlót vett a fedélzetére a líbiai partoktól mintegy 50 kilométerre. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Fontos elem került ki az EU migrációs csomagjából

Infostart

Közzétette az új migrációs javaslatcsomagját az Európai Bizottság.

Nincs benne a kötelező kvóta abban az új migrációs paktumban, amit az Európai Bizottság elnöke mutatott be, hónapokon át tartó előkészítő munka után. Az Euronews elemzésében megjegyzi, a magyar kormány sikerként értékelheti, hogy kikerült a menekültek kötelező szétosztását tartalmazó kvótarendszer, ugyanakkor a tagállamok felelőssége, szolidaritása és a humanitárius kötelezettségek teljesítése áll az javaslata középpontjában.

Az Európai Bizottság elnöke a paktum brüsszeli bemutatásakor kiemelte: az uniós bizottság javaslata kiigazított és gyorsabb eljárásokat határoz meg a menekültügyi és migrációs rendszer egészében.

Egyensúlyba hozza a felelősség és a szolidaritás tisztességes megosztásának elveit, ami kulcsfontosságú ahhoz, hogy helyreálljon a tagállamok közötti és az unió migrációkezelési képességébe vetett bizalom - mondta Ursula von der Leyen.

A javaslat közös irányítást, jobb stratégiai tervezést szorgalmaz az uniós és a nemzeti politikák összehangolása és a kölcsönös bizalom erősítése érdekében. A migrációs kihívás tekintetében a tagállamok eltérő helyzete, valamint a migrációs nyomás változásai miatt az Európai Bizottság a tagállamok rugalmas együttműködésének rendszerét javasolja - mondta az elnök.

Az új javaslat sarkalatos pontjai:

  1. menekültügyi eljárások hatékonyságának javítása
  2. tagállamok közötti szolidaritás
  3. együttműködést harmadik országokkal
  4. a határőrizeti ügynökségek erősítése

A hatékonyság javítása érdekében felgyorsítanák az elbírálás folyamatát, így tehermentesítenék az elsődleges befogadó országokat. Már az unió határain kívül megkezdődne a menedékkérők átvilágítása, a személyazonosságuk ellenőrzése, majd gyors eljárás keretében szűrnék ki azokat, akik jogosultak lehetnének a menedékjogra.

Igazságos felelősségvállalást a tagállamok közötti egyfajta rugalmas szolidritásként valósítanák meg. Míg az előző migrációs csomagban ez többnyire a menedékkérők kvóták szerinti kötelező elosztását jelentette volna, amit Magyarország és Lengyelország sem volt hajlandó végrehajtani, most új lehetőség, hogy a tagállam választhatja a menekültek befogadását a belépési országból, vagy azt, hogy segít a menedékjogra nem jogosultak visszatoloncolásában. Ez utóbbi lehetőség hangsúlyozottan önkéntes alapon történik majd.

Az Európai Unió fokozná az együttműködést harmadik országokkal. Ez eddig is létezett, hiszen például Törökország az EU pénzügyi segítségért cserébe fogta vissza az Európába tartó menekülteket. Itt azt szeretné elérni Brüsszel, ha a nem uniós országok visszafogadnák azokat, akik nem kapnak menekültstátuszt.

Az Európai Unió mindemellett erősítené a határőrizeti ügynökségeket és külön programot indítana, hogy segítse a tehetséges munkavállalók legális munkavállalát a közösség területén.

Nyitókép: CHRISTOPHE PETIT TESSON
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018