INFORÁDIÓ
2021. március 6. szombat
Inez, Leonóra

időközi választás

választás

lemondott

polgármester

Urnazárás az önkormányzati választáson a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. október 13-án. Reggel hat órakor megkezdődött a voksolás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán.

Betört kocsiablak, álhírterjesztés, munkahelyváltás - történetek a most vasárnapi időközi választások mögött

Infostart

Részben a járványhelyzet, részben az eredeti tervek hat időközi választást sodortak most vasárnapra Magyarországon, de van jó pár tovább görgetett voksolás is.

Különös tavaszt és nyarat produkált a járványhelyzet abból a szempontból is, hogy egy sor időközi választást el kellett halasztani "jobb időkre", szeptembertől azonban beindult a nagyüzem, és a halasztott, valamint az eredeti rendben meghirdetett időközi választások időben összecsúsztak, így jut mostanság minden vasárnapra egy-kettő helyett akár öt-hat-hét időközi választás is.

Az Edelénytől és Rudabányától egyaránt két falura fekvő borsodi Szendrőben a független Dolányi János lemondása miatt lesz - végre valahára - választás, május helyett most vasárnap. A hosszú hónapok alatt volt ideje meggyőzni a hét jelöltnek a helyi, csaknem háromezer szavazót arról, hogy őt válassza, Bodnár-Pásztor Edina, Horváth Gábor, Hudák Béla, Simkó László, Szaniszló János és Szávuly Sándor, Tomorszki István vetélkedik a választók kegyeiért - derül ki a Választás.hu adataiból.

Szintén Borsodban, de az M3-as miskolci lehajtójához közel fekszik Vatta, ahol a képviselő-testület júniusban feloszlatta magát, így a teljes vezetést meg kell újítani.

A feloszlatásra ugyanamiatt került sor, mint Mohácson:

a tavaly októberi önkormányzati választásra már lezárult a jelöltállítás, amikor Vas Béla vetélytársa, Korán István Attila elhunyt, de az egyetlen polgármester-jelölt nem lépett vissza, így ő nyert. Most öt független jelölt közül választani a 706 jogosultnak: Birinyi László, Kovács István, Kőmíves Tibor, Simonfi Károlyné és Üveges János Norbert.

Kecskeméttől nyugatra van Izsák, amelynek 4822 polgára választhat új vezetőt, Mondok Józsefet (Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum) vagy Varga Istvánt (függetlent), "leendő elődjük", a szintén független Kutas Tibor a nyáron - alig háromnegyed évnyi szolgálat után - lemondott;

autója szélvédőjét azután törték be, hogy tévedésből a Facebookon arról írt, hogy településén koronavírus-fertőzött van,

az érintett pedig a helyiek számára könnyen beazonosítható volt, a történet pedig tragikus véget ért. Mondok József korábban egyébként 21 éven át vezette a várost, de költségvetési csalás gyanújába keveredett a tavalyi választás előtt.

A Csepel-szigeten elhelyezkedő Ráckeve majdnem kétezer választója azért vonulhat urnákhoz vasárnap, mert két egyéni választókerületben is megürült a tisztség lemondás, illetve halál miatt. Mindkét választást a járványügy halasztotta mostanra, még tavaszról. Mindkét helyen hat-hat jelölt verseng.

Kalocsán is egyéni képviselőt választanak, miután a fideszes Jánosi György sok utazással járó egyéb munkái miatt lemondott a szolgálatról. Az 1537 voksért négyen viaskodnak.

Hajdúnánás Éles András (Hajdúnánásért Egyesület) önkormányzati képviselő júniusi halála miatt voksol, de csak a választókerületében élők, szám szerint 1659-en jogosultak szavazni. Szintén négy jelölt közül választhatnak.

Két nemzetiségi választásra is sor kerül még, Pusztaföldváron (Békés) és Hetvehelyen (Baranya) roma képviselők léphetnek majd hivatalba, azonban a kellő számú jelölt hiányában ugyanez a választás elmarad Isaszegen és Bugyiban (mindkettő Pest megye), Szabolcsbákán és Tiszamogyoróson (Szabolcs-Szatmár-Bereg), valamint Biharnagybajomban (Hajdú-Bihar) és Iregszemcsén (Tolna).

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018