eur:
393.76
usd:
365.1
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Mire felért a hegyre a kövér mészáros, meghalt - túraajánlatok a hétvégére

Egy hegy, ami egy fogadásról kapta a nevét; egy forrás, amit egy hősről kereszteltek el; egy település, aminek iráni eredetű neve van és egy marsbéli táj itt, Magyarországon - útvonal-ajánlatok hétvégi túrázóknak.

A kéktúrázóknak a Kőszeg és Velem közötti szakasz teljesítését javasoljuk a Kálvária-hegy, Hét Vezér Forrás, Hörmann-forrás, Írott-kő útvonalon. A forrás Hörmann Mihály kőszegi várnagy nevét viseli, ő volt az, aki 1620 őszén beengedte a kőszegi várba a Bethlen Gábor oldalán álló felkelőket, és emiatt a császári csapatok később kivégezték. A forrás vizéből inkább ne igyanak!

Budaörsről a Csiki csárda, Huszonnégyökrös-hegy, Csík-hegy, Ló-hegy, Út-hegy, Odvas-hegy körtúrát ajánljuk. Az első hegy nevére két magyarázat, de inkább legenda is van:

  1. egy kövér mészáros huszonnégy ökörben fogadott, hogy megállás nélkül felfut a hegy csúcsára, nyert is, csakhogy a célban holtan rogyott össze,
  2. a törökök ennyi ökörrel húzták fel a tetejére az ágyúkat.

A Pilisben Pomázról indulhatnak el az Oszoly-erdőn keresztül az Oszoly-nyeregbe, onnan pedig Csobánka és a Kevély-nyereg érintésével eljuthatnak Pilisborosjenőre. Csobánka neve egyébként az iráni suban, vagyis pásztor szóra vezethető vissza. Kevesen tudják, hogy a Csobánka ma már bejegyzett női keresztnév is, augusztus 6-án van a napja.

A Vértesben Gántról a "Marsra" mehetnek el, illetve ha nem is a vörös bolygóra, de egy olyan tájra, ami emlékeztet rá. Az egykori bauxitbánya fejtése bizarr látvány. Utána a Sas-fészek, a Németh János-völgy, Öreg-hegy, Gém-hegy, Gém-tisztás útvonalon juthatnak vissza Gántra.

A Bükk-fennsíkon a déli peremet vigyázó, fantasztikus kilátást nyújtó kövek láncolatán át a több mint száz éve háborítatlan őserdőt érintve a lebányászott tetejű Bél-Kő-hegyig, onnan pedig visszafelé az Olasz-kapuig érdemes túrázni.

A Velencei-hegységben Sukoróról a Hurka- és a Bodza-völgyön át az Angelika-forrásig sétáljanak el! A faluba a Meleg-hegy oldalában terpeszkedő Nagy-legelőn át juthatnak vissza. Útközben olyan, érdekes sziklaalakzatokat lehet látni, mint a Likas-kő, a Gyapjazs-zsák és az Olasz-gránitfejtő.

Nagyon meleg lesz, de talán érdemes esőkabátot is vinni.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén:

  • Sisa Pista
  • Jurisics
  • Selmeci Őrjárat
  • Ravasz Róka
  • Magas-Bakony
  • Rákóczi csillagai
  • Észak Mátra
  • Pilisi trapp
  • Zempléni Kő-kör
  • VII. Budavári Csillagok
  • Kakukkhegy Éjjel Újratöltve
  • Hűvösvölgyi lépések Éjjel.

Részletek ezekről ITT.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×