INFORÁDIÓ
2021. június 14. hétfő
Vazul

túra

kirándulás

teljesítménytúra

Mire felért a hegyre a kövér mészáros, meghalt - túraajánlatok a hétvégére

Mire felért a hegyre a kövér mészáros, meghalt - túraajánlatok a hétvégére

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Egy hegy, ami egy fogadásról kapta a nevét; egy forrás, amit egy hősről kereszteltek el; egy település, aminek iráni eredetű neve van és egy marsbéli táj itt, Magyarországon - útvonal-ajánlatok hétvégi túrázóknak.

A kéktúrázóknak a Kőszeg és Velem közötti szakasz teljesítését javasoljuk a Kálvária-hegy, Hét Vezér Forrás, Hörmann-forrás, Írott-kő útvonalon. A forrás Hörmann Mihály kőszegi várnagy nevét viseli, ő volt az, aki 1620 őszén beengedte a kőszegi várba a Bethlen Gábor oldalán álló felkelőket, és emiatt a császári csapatok később kivégezték. A forrás vizéből inkább ne igyanak!

Budaörsről a Csiki csárda, Huszonnégyökrös-hegy, Csík-hegy, Ló-hegy, Út-hegy, Odvas-hegy körtúrát ajánljuk. Az első hegy nevére két magyarázat, de inkább legenda is van:

 1. egy kövér mészáros huszonnégy ökörben fogadott, hogy megállás nélkül felfut a hegy csúcsára, nyert is, csakhogy a célban holtan rogyott össze,
 2. a törökök ennyi ökörrel húzták fel a tetejére az ágyúkat.

A Pilisben Pomázról indulhatnak el az Oszoly-erdőn keresztül az Oszoly-nyeregbe, onnan pedig Csobánka és a Kevély-nyereg érintésével eljuthatnak Pilisborosjenőre. Csobánka neve egyébként az iráni suban, vagyis pásztor szóra vezethető vissza. Kevesen tudják, hogy a Csobánka ma már bejegyzett női keresztnév is, augusztus 6-án van a napja.

A Vértesben Gántról a "Marsra" mehetnek el, illetve ha nem is a vörös bolygóra, de egy olyan tájra, ami emlékeztet rá. Az egykori bauxitbánya fejtése bizarr látvány. Utána a Sas-fészek, a Németh János-völgy, Öreg-hegy, Gém-hegy, Gém-tisztás útvonalon juthatnak vissza Gántra.

A Bükk-fennsíkon a déli peremet vigyázó, fantasztikus kilátást nyújtó kövek láncolatán át a több mint száz éve háborítatlan őserdőt érintve a lebányászott tetejű Bél-Kő-hegyig, onnan pedig visszafelé az Olasz-kapuig érdemes túrázni.

A Velencei-hegységben Sukoróról a Hurka- és a Bodza-völgyön át az Angelika-forrásig sétáljanak el! A faluba a Meleg-hegy oldalában terpeszkedő Nagy-legelőn át juthatnak vissza. Útközben olyan, érdekes sziklaalakzatokat lehet látni, mint a Likas-kő, a Gyapjazs-zsák és az Olasz-gránitfejtő.

Nagyon meleg lesz, de talán érdemes esőkabátot is vinni.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén:

 • Sisa Pista
 • Jurisics
 • Selmeci Őrjárat
 • Ravasz Róka
 • Magas-Bakony
 • Rákóczi csillagai
 • Észak Mátra
 • Pilisi trapp
 • Zempléni Kő-kör
 • VII. Budavári Csillagok
 • Kakukkhegy Éjjel Újratöltve
 • Hűvösvölgyi lépések Éjjel.

Részletek ezekről ITT.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Hétvégi túraajánló
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018