eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ungár Péter képviselő (Lehet Más a Politika) felszólal napirend után az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. július 20-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

LMP: egységesíteni kell az egészségügyi és szociális bértáblát

Az egészségügyi és szociális bértábla egységesítését sürgeti az LMP. A párt szerint ez mintegy 100 ezer forint azonnali fizetésemelést jelentene a szociális szférában. Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő azt mondja: az ágazatból 15 ezer dolgozó hiányzik, a munkatársak többsége pedig nyugdíjközelben van, így drámai következményei lesznek, ha a kormány nem emeli a béreket.

Az LMP újra törvénymódosító javaslatban kezdeményezi az egészségügyi és szociális dolgozók bértáblájának egységesítését, hogy a két területen egyforma fizetést kapjanak az azonos végzettséggel rendelkezők - mondta az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

Ungár Péter helyesnek nevezte, hogy a kormány bruttó 500 ezer forintos egyszeri bérkiegészítést nyújt a hátrányos helyzetű régiókban oktató pedagógusoknak, ugyanakkor érthetetlennek minősítette, hogy ugyanez miért nem történik meg a szociális szektorban, amely a legrosszabbul fizetett állami ágazat.

Kiemelte, a szociális szektor dolgozói kimagaslóan jól teljesítettek a koronavírus-járvány első hullámában, és rendkívül nagy szükség van a munkájukra a várható második hullámban is, ezért rendezni kell a bérhelyzetüket.

Kanász-Nagy Máté, az LMP elnökségének titkára, Újpest alpolgármestere kifejtette, a szociális ágazatban tapasztalható alacsony bérek miatt 15 ezer betöltetlen álláshely van a szektorban.

Elmondta, a IV. kerületben úgy kívántak javítani ezen a helyzeten, hogy a nyárra plusztámogatást biztosítottak a szociális területen dolgozóknak is, hamarosan pedig pótlékot fizetnek az időskorúakat otthonukban gondozóknak.

Kanász-Nagy Máté úgy fogalmazott, az ellenzéknek a városvezetői pozícióiban kell megmutatnia annak a szociális Magyarországnak a vízióját, amelyet megvalósítana kormányra kerülése esetén.

Ungár Péter szeptember 1-jén, kedden az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×