eur:
392.15
usd:
366.32
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Módszert váltottak a termékbemutatós szélhámosok

A kormányhivatal elkezdte az ellenőrzéseket, és az adható legmagasabb bírságot szabták ki.

Különféle vállalkozások jöttek létre az elmúlt években arra, hogy idős embereket, esetleg betegséggel küszködőket megtévesszenek – hívja fel hétfői számában a Magyar Nemzet. Ez nem új keletű, már a rendszerváltás után gyakran előfordult Magyarországon, ezért fogadta el még 2016 januárjában az Országgyűlés a KDNP-s javaslatot, amely az emberek átverését célzó utaztató termékbemutatók megszűnését eredményezte.

A szélhámosok alkalmazkodtak azonban az új jogszabályokhoz, ettől kezdve

a termékbemutatókat ugyanis ingyenes egészségügyi felmérésnek, vizsgálatnak álcázzák

– tudta meg a lap Tarnai Richárd kormánymegbízottól. A szélhámosok gyakran négyszemközti agitációval gyakorolnak nyomást a gyanútlan kuncsaftokra, így az elhangzottakat később a kiszolgáltatott embereknek nehéz bebizonyítani. – A kormányhivatal ezt nem hagyhatta, elkezdtük az ellenőrzéseket, és az adható legmagasabb bírságot szabtuk ki – tájékoztatta a lapot a Pest Megyei Kormányhivatal elnöke. Mint elmondta, az ellenőrzések mind–mind azt mutatták, hogy a bejelentőknek igazuk volt, megtévesztették őket. – Most jött ki az igazságszolgáltatási fórumokat végigjárt első olyan jogerős bírói döntés, amely megerősíti a Pest Megyei Kormányhivatal által kivizsgált ügyben hozott hatósági határozatot, amellyel az érintett céget megbüntettük és bírságot szabtunk ki rá – tette hozzá Tarnai Richárd.

A kormánymegbízott által említett ügyben a Kúria elutasította egy budapesti társaság, a Natura Protekt Kft. felülvizsgálati kérelmét, amit azért nyújtottak be, mert közel négyszázezer forintra büntette meg a céget a hatóság. A büntetést azért szabták ki a társaságra, mert idős embereket hívott be ingyenes egészségügyi állapotfelmérésnek álcázott vizsgálatra, amelyen

olyan betegségeket állapítottak meg, amikre azonnal „gyógyszert” is tudtak ajánlani.

Az ez alapján elindult eljárás lezárásaként a Kúria ítélete a napokban egyértelműen kimondta, hogy megtéveszti a fogyasztót az olyan kereskedelmi gyakorlat, amely orvosi diagnózis látszatát keltő leletet állít ki, valamint olyan készítmény megvásárlására tesz javaslatot, amelyet a fogyasztó – az általa szedett gyógyszerre figyelemmel – nem alkalmazhatna.

A Kúria ítélete szerint az egészségügyi felmérésnek álcázott rendezvény árubemutatónak minősül, így erre ugyanaz a szigorú szabályozás vonatkozik, mint más, hasonló tevékenységre.

A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a jogszabályok megkerülését célzó vállalkozások hatékony ellenőrzéséért

a fogyasztóknak is lépniük kell.

Olyan esetekben, amikor valamilyen vállalkozás előzetesen (akár telefonon, szórólapon, meghívón, e-mailen vagy személyesen) megkeresi őket és vásárlást, ingyenes és kötelezettségektől mentes termékbemutatót, esetleg valamilyen egészségügyi szűrést ajánl a részükre, értesítsék az illetékes fogyasztóvédelmi hatóságot. Kérjenek felvilágosítást arról, hogyan lehet tudatosan eljárni és felismerni azokat a helyzeteket, amikor fennáll jogos érdekeik sérelmének veszélye.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×