eur:
393.61
usd:
364.78
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Jövő áprilistól a szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhető diákhitel

Kibővítik a két évtizedes múltra visszatekintő, nemzetközi szinten is elismert magyar diákhitelezést.

Képzési hitel néven lesz igényelhető tavasztól a Diákhitel új formája, amit a felnőttképzésben és a szakképzésben résztvevők igényelhetnek - mondta a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója, Magyar Péter az InfoRádióban. Hozzátette: a lehetőség előzetes számítások szerint 150 ezer embert érinthet (az iskolarendszerű szakképzésben több mint ötvenezret, a felnőttképzésben pedig akár százezret).

A cél az volt, hogy a felsőoktatási diákhitelekhez nagyon hasonló feltételekkel működjön, vagyis hitelbírálat és biztosíték nélkül igényelhetik a 18 és 55 év közöttiek.

A szabad felhasználású képzési hitel a felsőoktatási Diákhitellel azonos - jelenleg 1,99 százalékos - kamatozású, míg a kizárólag képzési díjakra fordítható kötött felhasználású hitel kamatmentes lesz.

A szabad felhasználású hitel havonta legfeljebb 150 ezer forint lehet, hasonlóan a felsőoktatásban elérhető szabad felhasználású hallgatói hitelhez. A kötött felhasználású hitel mértéke az iskolarendszerben folytatott szakképzés esetén a képzés díjához igazodik, a szakképesítésre vagy részszakmára felkészítő felnőttképzéseknél pedig maximum 500 ezer forint lehet.

A törlesztést a képzések elvégzését követő negyedik hónapban kell megkezdeni, a teljes összeget minimum egy, maximum tíz év alatt kell visszafizetni.

A képzési hiteleknél is érvényesíthető lesz a családi kedvezmény: a Diákhitel Központ a második gyermek megszületése esetén az édesanya felvett képzési hitelének felét, míg a harmadik gyermek megszületése után a teljes hitelösszeget elengedi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×