eur:
394.52
usd:
369.69
bux:
65160.61
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Egyre több B+R tárolóra lenne igény a kerékpárosok részéről

Budapesten már több mint 30 helyszínen működik B+R kerékpártároló fővárosi kezelésű állomásokon, és fontos lenne még több ilyen tároló kialakítása - mondta az InfoRádiónak Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese. A tárolók kiépítésével lehetővé válik a közösségi közlekedés kombinált használata.

A B+R kerékpártároló olyan, mint a P+R autóparkoló, csak az az előnye, hogy sokkal kisebb helyen elfér, és az autókkal összevetve sokkal több biciklit lehet parkoltatni benne egy adott területen - mondta Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese az InfoRádióban. A forgalmas tömegközlekedési csomópontoknál pedig nagyon könnyen meg lehet oldani, hogy például az ingázó utazásoknál autó helyett a kerékpár és a tömegközlekedés kombinációját használják az emberek. Hollandiában ez nagyon elterjedt. "Amikor ott elkezdték tudatosan kiépíteni a vasútállomások mellett a nagyon vonzó tárolókat - akár mélygarázsokat is -, megnőtt a vonattal közlekedők száma, hiszen biciklivel messzebbről el lehet érni az állomásokat, mint gyalog, és könnyebben le lehet parkolni, mint autóval" - közölte Halász Áron.

Budapesten az elmúlt évtizedben jelentek meg a megfelelő kialakítású B+R parkolók, de még nincsenek elég helyen. "A Magyar Kerékpárosklub 2008-ben kezdeményezte először a BKV-nál, hogy a HÉV-állomásokon létesítsenek kerékpártárolókat, aztán ez a metróépítéseknél és felújításoknál is elkezdődött" - idézte fel az elnökhelyettes. Ezt követően az elmúlt években sok helyen építettek fedett és bekamerázott kerékpártárolókat is.

"Jelenleg nagyjából 30-40 hely van, ami fővárosi kezelésű állomásokon elérhető.

Erről azonban nincs pontos kimutatása a Kerékpárosklubnak" – mondta Halász Áron. Emellett sok vasútállomáson építettek ki jó minőségű - azaz fedett és megfelelő kerékpártámaszokkal ellátott - tárolókat. Rámutatott: nagyon fontos, hogy ezek az emberek számára jól látható helyen, közel legyenek az állomások bejáratához, mivel ezzel is reklámozzák ezt a lehetőséget, hogy ide könnyen ki lehet tekerni a közeli lakónegyedekből és gyorsan át lehet szállni. Az is fontos, hogy esetleg be legyenek kamerázva, viszont a felhasználók is tehetnek a biztonságért: ha olcsóbb bringával járnak és egy jobb minőségű lakatot használnak. "Ha nem vonzó a tolvajnak és nehéz is ellopni, akkor valószínűleg nem is fogják elvinni" - tette hozzá Halász Áron.

"Egyre többen csinálják azt, például a Dunakanyar településein, Gödön, Dunakeszin, Vácon, hogy kitekernek a biciklitárolóhoz, felülnek a vonatra, és a Nyugati Pályaudvarnál felvesznek egy másik, olcsóbb, egyszerűbb biciklit a tárolóból és azzal tekernek tovább a nagykörúton vagy a Belváros felé. A MÁV idén bővítette a Nyugatinál lévő kerékpártárolóit, amelyek nagyon gyorsan megteltek és látszik hogy ezeket használják, ha adnak rá lehetőséget" - tette hozzá az elnökhelyettes.

Újabb B+R parkolók létesítésével kapcsolatos tervekről nincs tudomása a klubnak, szándékokról azonban igen.

"Mindig, amikor megkeresi a Kerékpárosklub az önkormányzatokat, vagy például most a MÁV-ot, a BKK-t, akkor támogatni szokták az ötletet. De hogy fognak-e épülni ilyen tárolók, azt nem tudjuk. Viszont nagyon fontos lenne, hogy ez megtörténjen" - tette hozzá Halász Áron.

Beszámolt arról is, hogy megmaradt a kerékpáros közlekedés koronavírus-veszélyhelyzet alatti népszerűsége. "Júliusban például újabb kerékpáros forgalmi rekordot mértek a Hungária körúton, ráadásul hétköznap, egy olyan útvonalon, ami nem kifejezetten kirándulós kerékpáros útvonal " - mondta Halász Áron. Szavai szerint június végén dőltek meg a Csepelre vezető kerékpárúton és a budai rakparton is a rekordok. "Bőven a veszélyhelyzet eltörlése után is sokkal többen kerékpároznak, mint korábban" - tette hozzá Halász Áron.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Jön a Portfolio következő lakossági befektetési eseménye, a Portfolio Investment Day 2024. Május 16-án várjuk azokat, akik a legtöbbet szeretnék kihozni megtakarításaikból! Előadóink cégvezetők, pénzügyi vezetők, portfóliómenedzserek, elemzők és profi befektetők, akiktől releváns befektetési ötleteket szerezhetnek a jelenlévők. A konferencián kiemelten foglalkozunk a hazai állampapírokkal, a nyersanyagpiacokkal, a kriptoeszközökkel, valamint hazai és nemzetközi részvényekkel.   A rendezvényen velünk lesz többek között Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója, és a Cápák közöttből jól ismert Balogh Petya és Orbók Ilona is. Az eseményre itt lehet regisztrálni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×