INFORÁDIÓ 
2021. január 24. vasárnap
Timót

balaton

strand

balatoni szövetség

önkormányzat

Fürdőzők a Balatonban Balatonfürednél a meteorológia nyár első napján, 2018. június 1-jén.

A Balatoni Szövetség is beszállt a strandvitába

Infostart

A Balatoni Szövetség azt szorgalmazza, hogy a tó strandjairól a Balaton-parti önkormányzatok dönthessenek, megítélésük szerint az ügyben nincs szükség országos népszavazásra.

A Balatoni Szövetség elnöksége és tóparti települések polgármesterei Balatonfüreden tartott egyeztetésükön erről állásfoglalást fogadtak el.

A tanácskozáson, amelyre az összes Balaton-parti város polgármesterét meghívták, Alsóörs, Badacsonytomaj Balatonakali, Balatonfenyves, Balatonfüred, Fonyód, Kenese, Siófok és a Somogy Megyei Önkormányzat képviseltette magát, Keszthely és Gyenesdiás írásban küldte el álláspontját.

A Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke által jegyzett állásfoglalásban azt írták:

a Balaton-parti önkormányzatok "jó gazdái a strandjaiknak",

amelyet - tették hozzá - bizonyít, hogy évről-évre fejlesztések sora valósul meg önerőből és központi forrásból, növelve a szolgáltatások minőségét.

Felhívták a figyelmet arra, hogy "a magas színvonalat csak úgy tudják a települések fenntartani", ha megfelelő bevételekhez jutnak a strandok, illetve a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások révén.

Hangsúlyozták, elvárják, hogy hagyják meg a döntés lehetőségét az egész évben ott élőknek, illetve az őket képviselő önkormányzati testületeknek a strandok fizetőssé, vagy ingyenessé tételéről.

"Helyi ügyben a döntés továbbra is helyben történhessen, ne országos népszavazáson!" - olvasható az állásfoglalásban.

Azt hangsúlyozták, hogy "a tulajdonos parti önkormányzatoknak nem áll sem jogában, sem szándékában a strandok területének értékesítése", azok státuszát - mint írták - "szigorú szabályok korlátozzák, nagyon helyesen".

"Mindannyiunk érdeke, hogy a jelenleginél ne legyen jobban túlépítve a Balaton-part"

- hangoztatták.

Az MSZP július végén népszavazást kezdeményezett három kérdésben: a természetes tavak melletti, köztulajdonban álló strandok ingyenességéről, az ilyen strandok területén történő építési és változtatási, illetve elidegenítési tilalomról. A Nemzeti Választási Bizottság a benyújtástól számított 30 napon belül dönt a kérdések hitelesítéséről.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018