eur:
395.72
usd:
372.02
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Nem lesz népszavazás a kiegészítő nyugdíjemelésről

Nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke által benyújtott, a kiegészítő nyugdíjemeléssel kapcsolatos népszavazási kérdést.

Karácsony Mihály magánszemélyként, hitelesítésre benyújtott kérdése úgy szólt: "Akarja-e Ön, hogy a Társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 62.§ (3) (4) bekezdését az Országgyűlés úgy módosítsa, hogy; Amennyiben a fogyasztói árak növekedésének negyedévi tényadata legalább egy százalékponttal meghaladja a törvényben rögzített éves előrejelzés mértékét, akkor a soron következő negyedévtől a különbözettel azonos mértékű kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani?"

Az NVB egyhangú döntéssel tagadta meg a kérdés hitelesítését.

Rádi Péter, az NVB elnöke a határozattervezet vitájában hangsúlyozta:

a benyújtott kérdésnek meg kell felelnie a magyar nyelv szabályainak, nyelvtani hibás kérdéseket nem hitelesíthet a testület.

Hozzátette: a kérdés emellett nem felel meg a jogalkotói és választópolgári egyértelműség követelményének, többek között nincs a kérdésben hivatkozott negyedéves inflációs adat, ilyet a Központi Statisztikai Hivatal nem tesz közzé. Mindezeken túl, ha lenne is negyedéves inflációs adat, azt a jelenlegi szabályok szerint éves inflációval kellene összevetni.

Az NVB határozata nem jogerős, 15 napon belül lehet jogorvoslattal élni ellene.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×