INFORÁDIÓ 
2020. július 14. kedd
Örs, Stella

budapest

útfelújítás

gulyás gergely

Gulyás Gergely: ötmilliárdot biztosít a kormány a budapesti utak felújítására

Gulyás Gergely: ötmilliárdot biztosít a kormány a budapesti utak felújítására

Infostart / MTI

A forrás biztosítását a jövő évi költségvetés módosító indítványai között fogadta el az Országgyűlés.

Az elmúlt években is hasonló mértékű összeget adott a kabinet erre a célra - mondta a miniszter, felidézve, hogy korábban a fővárosi Fidesz-frakció forrást kért a kormánytól ahhoz, hogy ne maradjon aszfaltozatlan út Budapesten. A helyzet azóta romlott - folytatta -, hiszen az új fővárosi vezetőség "egyértelműen politikai alapon" osztja az útfelújításra rendelkezésre álló mintegy 25 milliárd forintnyi támogatást.

Az utak felújításának esetében "a politikai hovatartozásnak (...) nem lehetne jelentősége" - szögezte le Gulyás Gergely, kijelentetve: ezért az ötmilliárdos forrást jövőre is jó célokra fogják felhasználni. A közelmúltban fideszes kerületi polgármesterek által tervezett, korábban a főváros által jóváhagyott útfejlesztésektől "büntető jelleggel" vont el a forrást Budapest új vezetősége - mondta a miniszter, aki ennek a gyakorlatnak a beszüntetését sürgette.

Szatmáry Kristóf, a Budapesti Útépítési Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos arról beszélt, hogy a fővárosi "szivárványkoalíció" "szakmainak csúfolt" döntése hátrányosan érinti a kilenc nem baloldali vezetésű kerületet. Szerinte ezek a városrészek Budapest területének 50 százalékát képviselik, ahol az összlakosság majdnem egyharmada él. Szatmáry Kristóf a leginkább felháborítónak azt nevezte, hogy a Budapest területének egyharmadát jelentő XVI., XVII., XXI. és XXIII. kerületben az új városvezetés "nulla forintot határozott meg" a fővárosi utak felújítására.

Gulyás Gergely közölte:

az útfelújítási források elosztásáról nem politikai alapon fognak dönteni.

A Hajógyári-szigetre vonatkozó kérdésre úgy reagált, hogy ha a terület árvízvédelméhez fákat kell kivágni, akkor azt meg lehet tenni. A miniszter a Lánchíd felújításáról azt mondta, hogy a főváros politikai vitát akar és nem a hidat felújítani, január óta semmit nem tett az ügyben. Ugyanazt a forrást, amelyet Tarlós István korábbi főpolgármesternek biztosítottak volna, biztosítják az új városvezetésnek is - jelezte, azt is megjegyezve, hogy a járványhelyzet alatt is lett volna lehetőség a közbeszerzés előkészítésére. A miniszter ehhez azt is hozzátette: "egészen komolytalan úgy pénzt kérni, hogy nem tudják, mennyibe kerül a felújítás".

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018